Kahramanmaraş Belediyesi onlarla ifade edilebilecek kültürel etkinliğe imza atmış, değişik konularda çalışmalar, sempozyumlar yapmış. Güzel eserler ortaya çıkarmış. Çocuklara yönelik yayınlar, spor etkinliklerine yönelik kitaplar, şairlerle ilgili CD’ler, tarihi ve doğal güzelliklere projektör tutan kalıcı eserler ortaya koymuş. El sanatlarına ve Maraş’ın kendine özgü neyi varsa hepsini en güzel resimlerle ölümsüzleştirmiş. Kitaplar ve albüm özenle hazırlanmış.
 
Kültüre, sanata ve değerlerimize duyarlı bir başkanımız ve başkan yardımcımız var. Elbette bu eserlerin ortaya konmasında, hizmete sunulmasında, emekleri ve mesaileri çok büyüktür. Bu güzel mirasın en güzel biçimde kayıt altına alınması ayrıca bir başka güzelliktir.
 
Bu yayınlardan biri de yazımıza başlık olarak aldığımız albümün adıdır. Albüm 250 sayfadan oluşmaktadır. Albümdeki sayfalarda arkalı önlü resimlerden müteşekkil. Kahramanmaraş’ın değişik cephelerden çekilmiş görüntüleri, tarihi yerlerin resimleri, Abdulhamit Camii’nin farklı yönlerden çekilmiş, kartpostal değerinde orijinal resimleri albümü süslemiş. Kahramanmaraş ve çevresinin doğal güzellikleri de eserde yerini almış.
Albümün sayfalarını zevkle çevirdim. Seyrü temaşa ettim. Son sayfaya ulaşıncaya kadar da bırakamadım. Resimler profesyonel ellerden çıkmış. Aynı güzellikte de sayfalara işlenmiş. Emeği geçen herkesi tebrik etmek gerekir.
 
Albümde üç adet Afşin’le ilgili resim var. Eshab-ı Kehf, Hurman Kalesi ve Termik Santral. Eshab-ı Kehf’te hıristiyanlardan kalma mabet, Selçuklulara ait külliye, Dulkadiroğullarının yaptırdığı çardaktan oluşmaktadır. Külliye denince içinde bir çok yapıyı barındırdığı gerçektir. Mağaranın, caminin, kervansarayın ve diğer bölümlerin resimlerini albümde görmek isterdik. Dün Dulkadiroğulları oraya çardak yapmış, bugün çardağın resmi albüme konabilirdi.
 
Afşin medeniyetin bir dönem merkezi olmuş bir ilçe. Hertaraf tarihi yapı ve kalıntılarla dolu. Selçuklulardan kalma tarihi Ulu Cami minaresi, tarihi Dedebaba Türbesi, tarihi Afşin Kalesi, Hurman Kalesinin uzantısı Sütpişiren Kalesi, Kuruhan, Dikmen tepesindeki rasathane kalıntısı, Höyüklü Köyündeki Höyük, Beyceğiz Tepesinde Kaya mezarlar, Sevin Köyünde duvarları ayakta kalan kilise kalıntısı, Büget Köyünde Romalılara ait su sarnıcı, Kaşanlı Köyünde kaya üzerine oyulmuş kız ve oğlan figürleri albümde yerini almalıydı.
 
Doğal güzelliklerimizden mağara gözünün çıkışı, Kerevin Köyünün kuzeyindeki kanyon, Tanır Ayrandede, yine Tanır civarında bulunan ters laleler bir kısmını oluşturmaktadır. Bunlar da albümde yerini alması gerekenlerden bazıları.
 
Saydıklarımız ve saymadıklarımızla beraber bunlar Afşin’in doğal ve tarihi güzellikleridir. Dolayısıyla Kahramanmaraş’ımızın güzellikleridir. Sahiplenmede, tanıtımda bizim kadar hak sahibidirler. Afşin, Kahramanmaraş’ın ikinci büyük ilçesi. Kuzeyde, fakat erişilemeyecek kadar uzakta değil. Eğer bu değerler albümde yerini almadıysa biraz da dönüp kendimize bakmamız gerekiyor.
 
Selam ve dua ile…