İÇ HUZUR 10

Adamın birinin bir köpeği varmış ve köpeğini de çok severmiş. Biran dahi olsun yanından ayırmaz, her daim onunla vakit geçirirmiş. Aynı evde beraber yaşadıkları için köpeğinin temizliğine son derece dikkat eder ve her gün onu banyo yaptırırmış. Gün gelmiş köpeği donmuş kalmış. Hiç hareket etmez olmuş. Köpeğin bu hali sahibini bayağı üzmüş ve hemen aldığı gibi bir veterinere götürmüş. Veteriner hayvanı muayene ettikten sonra sahibine dönerek:

-“Bu hayvana pire lazım” demiş. Sahibi bu duruma biraz şaşırmış ve merakla:

- Neden pire lazım olsun? Pire ile hastalığın ne ilgisi var? diyerek itiraz etmiş.

Veteriner:

“Beyefendi siz bu köpeği her gün banyo yaptırdığınız için vücudunda hiç pire kalmamış. Daha önceden pireler hayvanın üzerinde geziniyor ve onu ısırıyorlardı. Onlar ısırdıkça köpekte onlardan kurtulmak için o bölgeleri ısırmaya çalışıyor ve bu şekilde ister istemez hareket ediyordu. Sürekli hareket ettiği için de bedeni hareket halindeydi. Ama aşırı temizlikten dolayı hayvanın vücudunda hiç pire kalmamış ve hayvan da hareketsizlikten dolayı bir ceset gibi donmuş kalmış. Eğer hayvanının iyi olmasını istiyorsan onu pireli ortama bırak, pireler vücuduna yerleşsin. Onlar ısırdıkça köpekte onlardan kurtulmak için hareket edecek ve böylece de hareket kabiliyetini yeniden kazanacaktır.”

            İnsanın mutlu olabilmesinin en önemli yollarından birisi de zihninin ve bedeninin bazı şeylerle meşgul olmasıdır. Boş kalan zihin şeytan tarafından meşgul edilir ve çoğu zaman da yanlış düşünceler ile doldurulur. İnsana sürekli olumsuz yönde vesvese verir. Onun için Nas suresinde: “insanların göğüslerine vesvese veren şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım” şeklinde buyrulmuştur. İnsanın yapacak bir şeylerinin olmaması onu huzursuz edecektir. Boş kalmak, boşta kalmak insanı sıkar. Bu duyguyu emekli olan insanlar daha fazla hissederler. Uzun süre bir iş hayatından kurtulan ve bir anda yapacak hiçbir şeyi olmayan kimseler bir boşluğa düşerler. Bu boşluk uygun bir şeyler ile doldurulmaz ise kişi huzursuz olur. Hatta depresyona dahi düşebilir.

Boş kalmak, boşta kalmak insanı mutsuz ettiği için hayırlı bir şeylerle meşgul olmak gerekir.  Ayet-i kerime de: Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul ve yalnız Rabbine yönel.” (İnşirâh: 94/7-8) buyrularak insanların boş kalmamaları tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz (sas): “Namaz kılarken saflarınızı sık tutunuz. Arasında boşluk bırakmayın. Boşluk bırakırsanız şeytan oralara girer” buyurmuştur. Hadis-i şerif her ne kadar namazla ilgili olsa da bizi ilgilendiren kısmı şeytanın boşlukları doldurmasıdır. İnsan hayatında boşluklar olduğu zaman onu şeytan doldurur. Bu doldurmada insanı huzursuz edici, yanlışlara yönlendirici vesveseler şeklinde olacaktır. Bu durumda olan insan daha çok sıkıntı ve strese düşecek. Belki de daha fazla suça bulaşabilecektir.

İnsanın hayatında birilerinin olması onu her daim meşgul edecektir. Onlarla meşgul olmak kişiyi mutlu edecek ve sıkıntılarını giderecektir. Hatta başta anne babası olmak üzere eşi, çocukları ve akrabalarının olması sürekli olarak onlarla ilgilenmesini gerektirecektir. Günlük hayatımız içerisinde yakındığımız çoğu sıkıntılar belki de bizlerin en önemli mutluluk kaynaklarından birisidir. İnsanın bütün istediklerini elde edip yapacak bir şeylerinin kalmaması çok kötü bir durumdur. Her zaman için önümüzde yapabileceğimiz bazı hedeflerin olması bizi mutlu edecektir.