Afşin Üzerine Yaptığım Araştırmalarımda görüşü aldığım verileri "Yaşayan Çınarlar" başlığı ile peyder pey hemşerilerimle paylaşıyorum. Ahmet Duran Tor Hocanın da vefat ettiğini duyunca kendisinden edindiğim verileri yakınları ve hemşerilerimle paylaşmak istedim. Afşin'in 1955-1988 yıllarında öğrenci ve çocuk yaşta olan hemşeriler Ahmet Duran Tor Hocayı, kimi yakinen, kimi de uzaktan da olsalar tanırlar. 


 
Ahmet Turan Tor Hocanın 1961 yılında başlayıp 1988'e kadar görev yaptığı Atatürk İlkokulu önünde bir milli bayramda yaklaşık 1969-1970 yıllarında mehter kıyafetli öğrencileriyle çekilen fotoğraf. Cevher Yaşar'ın facebook paylaşımından.
  
    Ahmet Turan Tor Hocanın emeklilik yıllarında çektirdiği iki fotoğrafı.

    1932 Afşin doğumlu olan hemşeri büyüğümüz ilkokulu 1939-1944 yılları arasında resmi adı Efsus, halk arasında Yarpuz da denilen nahiyenin tek ilkokulu olan Efsus İlkokulunda (günümüzde Afşinbey İlköğretim okulu) okudu. Hemşerimiz, 2008 yılı baharında evinde yaptığımız görüşmede özgeçmişini şöyle anlatmıştı. "1944 yılında ilkokulu bitirince okul Başöğretmenimiz Ubeyt Söylemez, beni Düziçi (Haruniye) Köy Enstitüsü'ne göndermek istedi, anamın tek evladı olduğum için gurbete gitmeme razı olmadı. Efsus'un adı değiştirildi ve 1944'te Afşin ilçe teşkilatı içinde tapu sicil dairesi kuruldu.Ubeyt Bey beni sevdiği için tapu sicil memurunun yanına okuma yazma bilen dürüst aklı başında bir yardımcı istenmiş. O da beni uygun görüp tapu sicil memurunun yanında mülazemetlik (devlet dairelerinde maaşsız elharçlığı bedeli çalıştırılan yardımcı)göreviyle görevlendirildim. Afşin'e 1949 yılında ortaokul açılıncaya kadar bu görevde çalıştım. Ortaokula benden büyük olan ve askerlik kararı alan bazı hemşerilerim gibi yaş tashihi yaptırarak ortaokula kayıt yaptırdım. 1952 yılında Ortaokulu bitirdim, ama mülazemetlik görevime devam etti. 1953 yılında ortaokul mezunlarına Öğretmen okullarını hariçten bitirme hakkı tanınınca Okul Müdürü İhsan Yener Bey beni tahsilime devam etmem için teşvik edince, Diyarbakır Şehir İlk Öğretmen Okuluna kayıt yaptırdım. Dört sınav hakkı içerisinde 1955 yılında mezun oldum. 1955 yılında Afşin'in Tilafşin Köyüne Başöğretmen olarak atandım. Tek öğretmen olarak 168 öğrencili okula tayin edildim. Bir yıl çalıştıktan sonra 1957 yılında merkez Efsus İlkokuluna tayin edildim. 1961 yılında Atatürk İlkokuluna atandım. Burada 27 yıl fiilen çalıştım. Bir yıl da yeni açılan Mehmet Akif Ersoy İlk Okulunda çalışıp emekli oldum". Hemşerimizin ifadesine göre 1955-1988 yılları arasında 33 yıl fiilen öğretmenlik yapmış oluyor.    
    Ahmet Turan Tor Hoca, ilçemizin saygın kişilerinden Hacı Durdu Efendi (namı diğer Çakır Hocası) nin kızı Rahime hanımla ile evlenir. Üç oğlu, (emekli öğretmen, Hayrettin Uğur Tor, 26. Dönem Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor ve öğretmen Halil İbrahim Tor ile) bir kızı (emekli öğretmen Fatma Ayça Açıkgöz) vardır.  
    Hemşeri hocamız Afşin'de tek fotoğrafçısı Darende Seterek'li Bayram ustadan fotoğrafçılığı öğrendiğim için tapu dairesinden tapu alanların fotoğraflarını çektiğini anlatmıştı. Yine Afşin'in yakın tarihine ilişkin olarak da Afşin'in ilk Nüfus Müdürünün Urfalı Galip Bey adında bir kişi olduğunu, bu kişinin avcılığa meraklı, kısa boylu tıknaz bir insan olduğunu da öğretmen Mehmet Arıkan'dan öğrenmiştim. Nüfus Müdürlüğü önce taş binada sonra da Hamamın bitişiğinde müştemilatından olan caddeye nazır olan iki odada hizmet gördü (A. Turan Tor). 
Afşin'e ilişkin araştırmalarımda sanırım üç kez kendisini evinde ziyaret edip bilgi aldığım değerli hemşerimiz, öğretmenliğin yanında sosyal faaliyetlerde de etkin görevler almıştır. Kuruluş evresinde muhasipliğini yaptığı Afşin Sporun 1956 kuruluşunu şöyle anlatmıştı. "Afşin Spor, Afşin Gençlik Zümrüt Spor Kulübü olarak kurulmuştur. Kulüp Başkanlığını Afşin Ziraat Bankası Müdürü Alaaddin Sevük, Muhasip Ahmet Turan Tor, Sekreter Hayati Vasfi Taşyürek ve Üye Doğan Bozkurt'un imzalarından oluşan dilekçe, Maraş İl Gençlik Başkanı Saim Emirmahmutoğlu (Maraş Engizek Gazetesinin Sahibi.)'na verilmiştir. İl Başkanı hemşerimiz de evrakı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne ulaştırarak Afşin Spor kuruldu." 
Hemşerimizin Afşin ve Ashab-ı Kehf üzerinde araştırma yapan bilim adamlarından birinin de "Alman Babinger" olduğuna ilişkin tanıklığı vardır. Ahmet Turan Hoca, Babinger'in Afşin'e geldiğini şöyle anlatmıştı. "İlköğretim Müfettişi Ali Güleç Bey'in kılavuzluğunda Ashab-ı Kehf'i ziyaret edip inceledi. Tarihi 1958 olabilir".  Ahmet Turan Hocanın elli yıl önceki tanıklığında aşağı yukarı isabet ettiği görülür. Babinger'inAshab_ıKehfi incelemek için Afşin'e geliş tarihi 1957'dir. (http://www.haber7.com/arkeoloji/haber/895468-kurana-en-uygun-eshab-i-kehf-magarasi) 
1962-1967 Atatürk İlkokulunda okurken Ahmet Turan Hocayı sınıf öğretmenimiz olmamasına karşın çocukluğumdan beri tanırım. Çocukluğumdan beri kendisini sever sayardım. Mütedeyyin, ağırbaşlı, mazbut ve saygıdeğer, bir kişiliği olduğunu bilirim, sessiz, sakin, çığırtkanlık yapmayan, çocuklara karşı şiddet göstermeyen halim selim bir tabiata sahipti. Yıllar içinde ailecek de tanışıklığımız da oldu Maraş'ta. Ben DTCF Felsefe Bölümünde Ankara'da okurken, bir dönem hanımı Rahime abla ve çocukları, Uğur, Oğuz ve kızı Fatma ile Yusuflar Mahallesindeki evimizde kiracı olarak kaldılar. Allah mekanını cennet etsin, evlatları olan Uğur, Oğuz ve Halil İbrahim Beylerle, Fatma Hanıma sabrı cemil diliyorum.