İlçemiz Afşin'de nahiye teşkilatına kavuştuğu 1264/1858 yılından günümüze pek çok politik girişimde bulunulduğunu görürüz. 
 1. BOA belgelerinde Afşin (Efsus) in 1264/1858 yılında nahiye teşkilatına kavuştuğunu öğreniyoruz. 
2.1909 yılında ise Elbistan'ın ileri gelen alimleri Sadaret Makamına bir dilekçe vererek Elbistan'ın Sancak yapılarak Halep Vilayetine bağlanmasını, Efsus Nahiyesinin de Kaza yapılmasını isteyen bir belge Elbistanlı hemşerimiz Ömer Hakan Özalp tarafından bir risale şeklinde yayımlanmıştır. Özetle: ilçemize ilişki ve komşuluğu bulunan Besni, Akçadağ, Darende, Gürün, Pınarbaşı ve Göksun kazalarının ilhakı ve kaza yapılmaya tam manasıyla layık olan Efsus nahiyesinin de kaza haline getirilerek, ilçemizin, Halep vilayetine bağlı bir mutasarrıflığa dönüştürülmesi istirham ve dileğinden ibarettir." 
3.Efsus'un 1910 yılında Belediye Teşkilatına kavuşması ve Mehmet Ağanın Belediye Başkanı seçilmesidir. Ancak hemşerimiz bu görevi, bir yıl sonra arkadaşı Sadık İnan'a devretmiştir.
4. Efsus'ta, Sadık İnan'ın 10 yıllık belediye başkanlığı döneminde geçen dokuz yıllık iğtişaş (karışıklık) yılları içinde kayda değer başka bir siyasi girişim görülmemektedir. 1921 yılında Efsuslular Ankara'daki Meclis Başkanlığına nahiye müdürlerinin kendilerine kötü muamele etmeleri nedeniyle görevinden alınması için dilekçe verdiklerini ancak cevabi yazı ya da işleme ilişkin bir bilgiye ulaşılamamıştır. 
5.1921'de Efsus nahiye müdürlüğüne Maraş'tan Mehmet Duran (Canpolat) Efendi atanmış olabilir. 
6.Konya Medresesi mezunu Müderris Salim (Kaynak) Efendi'ye 1920 yılında Mustafa Kemal Paşa tarafından Birinci Meclisi Mebusan'a üye olması teklif edilirse de nazik bir şekilde bu görevden affını rica ederek kabul etmediği yakınlarınca  ifade edilmiştir. Kendisi Daha sonra yurdun çeşitli yerlerinde müftülük yaptığı için Müftü Salim Efendi diye Afşin'de isim yapmıştır.
7.Tek Parti İktidarı döneminde 1928'de belediye başkanlığına hemşerimiz İbrahim Özdemir'in atanmıştır. 
8.1946 Seçimlerinde hemşerimiz belediye başkanı Cevlanlıoğlu İbrahim (Efendi) Özdemir CHP'den mebus aday adayı oldu ama Elbistanlı CHP'li hemşerilerimiz geçit vermediler. 
9.1950 genel seçimlerinde 1939 yılında Ankara Orman Fakültesinden mezun olup yurdun çeşitli yerlerinde Orman Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü Müfettişliği görevine getirilen Şeyhoğullarından Hacı Ahmet Efendinin oğlu 1914 doğumlu Doğan 1950 Genel seçimlerinde Maraş'tan DP'nin aday adayı olur. Ancak bu hemşerimiz de Maraş DP milletvekili adayı olan Nizipli Nedim Ökmen'in siyasal nüfuzunu aşması mümkün olmamıştır. 
10.1950 Seçimlerinde DP'den aday olmak isteyen dönemin DP İlçe başkanı Seyit Mehmet İmamoğlu o dönemde aday adaylığı için istenen onbin lirayı denkleştiremediği için aday olamamıştır.  
11.Şükrü Özcan'ın ve Kemal Kaynak'ın KMP'sinden aday olmalarıdır. Her iki hemşerimiz de 1954 seçimlerinde Osman Bölükbaşı'nın Köylü Millet Partisinden milletvekili adayı olmuşlar, ancak hemşerilerimiz bölgeden yeterli oy almalarına rağmen çoğunluk sistemi nedeniyle KMP Maraş genelinde gerekli oyu alamadığı için mebus seçilememişlerdir". 


 
1956 yılında Afşin'li DP'liler Cumhurreisi Celal Bayar ile. Hemşerimiz Hanifi Hacıömeroğlu'nun hanımı Afşin Kız Sanat Okulu Müdireliğinden Emekli Nimet Hanımın özel arşivinden alınmıştır. (2007) 
12.Seyit Mehmet İmamoğlu'nun 1954 seçimlerinde DP'den Maraş milletvekili aday adayı olur. Ancak bu kez de birlikte hareket ettikleri Maraş'lı Kadıoğullarının gerekli desteğini göremediği için aday olamaz. 
 
1959'da Maraş DP İl Binasında Afşin'li hemşerilerimiz Başbakan Adnan Menderes ile: 1- Mehmet Yaşar, 2- Hacı Osman Gök, 3- Çerkez Mehmet, 4- Ömer Yaşar, 5- Belediye Başkanı H. Mehmt Demir, 6- Ali Aksakal, 7- Mevlüt Yazgan, 8- Ahmet Seven, 9- Başvekil Adnan Menderes, 10- Mehmet Bardız, 11- H. Vasfi Taşyürek, 12- Hanifi Belli (Hacıömeroğlu), 13- Mekselina Çölbeyi, 14- Mahmut Yazgan, 15 ve 16- Maraş'lı DP'liler. Ertuğrul Demir'in özel arşivinden. (2007).