Kahramanmaraş’ta deprem sonrası konut hakkı kazanan vatandaşlar için önemli bir süreç başladı. Valilik tarafından yapılan duyuruya göre, hak sahiplerinin borçlandırma işlemlerini belirlenen süre içerisinde tamamlamaları gerekiyor.
6 Şubat depremlerinin ardından yapılan noter kuralarıyla konut sahibi olmaya hak kazanan vatandaşlar için borçlandırma takvimi netleşti. 05 Mart, 27 Mart ve 21 Mayıs 2026 tarihlerinde gerçekleştirilen kuralarda adı çıkan hak sahiplerinin işlemleri, 29 Haziran 2026 itibarıyla başladı ve 27 Ağustos 2026 tarihine kadar devam edecek.
Hak Kaybı Uyarısı
Yetkililer, borçlandırma işlemlerinin 7269 sayılı Kanun kapsamında yürütüleceğini belirterek, vatandaşlara tanınan 60 günlük sürenin kritik olduğunu vurguladı. Bu süre içinde işlemlerini tamamlamayanların hak sahipliklerinin iptal edileceği, ayrıca borçlandırma sözleşmesini imzalamayanlara konut teslim edilmeyeceği bildirildi.
Kredi Detayları Açıklandı
Hak sahiplerine sunulan destekler kapsamında yeni yapılan konutlar için 20 yıl vadeli ve faizsiz kredi imkanı sağlanacak. Orta hasarlı konutlar için verilecek onarım kredileri ise 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. İş yeri sahibi olacak vatandaşlar için ise kredi, yıllık yüzde 4 faiz oranıyla 10 yıl vadeli olarak planlandı. Ayrıca, anne veya babasını kaybetmiş reşit olmayan hak sahiplerinin işlemleri, yasal temsilcileri aracılığıyla yürütülebilecek.
Başvuru Adresleri İlçelere Göre Belirlendi
Borçlandırma işlemleri, vatandaşların ikamet ettiği ilçelere göre farklı noktalarda gerçekleştirilecek. Onikişubat, Dulkadiroğlu, Pazarcık, Türkoğlu ve Göksun ilçeleri için AFAD İl Müdürlüğü hizmet verirken; Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Ekinözü ve Nurhak ilçelerinde işlemler kaymakamlık bünyesindeki AFAD bürolarında yapılacak. Elbistan ilçesi için ise işlemler Elbistan AFAD Bürosu üzerinden yürütülecek.
Yetkililer, hak kaybı yaşanmaması adına vatandaşların belirtilen süreyi kaçırmaması gerektiğini vurguladı.





