Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, prinç ve bulgurun çoğu zaman yanlış pişirildiğini vurgulayıp sağlıklı pişirme şekline yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Bulgur veya pirincin halk arasında uygulanan pişirme tekniğinin yanlış olduğunu anlatan Prof. Dr. Elmacıoğlu, "Pirinci veya bulguru önce kuru ısıda kavuruyorsunuz, ondan sonra suyunu koyarak kendi tekniğinize göre pişirip tüketime hazır hale getiriyorsunuz. Ama pirinç ve bulgurun kavrulmadan pişirilmesi gerekiyor. Kavurma işlemi tahıl grubundaki bütün B grubu vitaminlerini tahrip ediyor. Veya erişteyi evinizde hazırlıyorsunuz ama makarnayı haşlayıp suyunu attığınızda bütün B grubu vitamini suya attığınız için o makarnadan sadece enerji alarak karnınızı doyuyorsunuz, fazlaca da besin öğesi almıyorsunuz" ifadesini kullandı.

B grubu vitaminlerinin  kas ve sinir sistemi için gerekliliğinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Elmacıoğlu, "Her vitaminin bir özelliği vardır. Suda eriyen vitaminler  ve yağda çözülen vitaminler var. B grubu vitaminler suda eriyen organizmanın çok rahatlıkla absorbe ettiği vitaminler. Kas sinir sistemi ve bütün enerji fonksiyonları için gerekli bir vitamin. Bulguru veya pirinci kavurduğunuz zaman vitamine zarar veriyorsunuz. Zarar verdiğiniz vitamini organizmaya alamıyorsunuz. Alamadığınız vitaminin eksikliğini ise daha sonraki yaşamınızda mutlaka hissedeceksiniz" dedi.

Pirinç ve bulgur sağlıklı bir şekilde nasıl pişirilmelidir?

Pirinç ve bulgurun nasıl pişirilmesi gerektiğini de anlatan Prof. Dr. Elmacıoğlu, "Örneğin pirinci ve bulguru kendi ölçüsünün 1 buçuk katı kadar kaynamış suyun içine atarak pişirmek lazım veya makarnayı hiç bir koşulda süzmeden suyunu çektirerek tüketmek daha sağlıklı olacaktır" diye sözlerine devam etti.

Editör: Haber Merkezi