MEB’in hazırladığı yeni eğitim programında eğitim sisteminin sembol karakteri ‘Cin Ali’nin yerini ‘Bilge’ aldı. Ege, Ela, Arda da Bilge’ye yardımcı olacak. Bir dönemde eğitimin en büyük yardımcısı müfredattan çıkarıldı. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4 4 4 eğitim sistemiyle bu yıl okula başlayacak 60 ayını tamamlayan öğrencilere okullarda ilk 3 ay uygulanacak uyum ve hazırlık çalışmalarına ilişkin kitaplar hazırlandı. Kitaplarda dikkat çeken en önemli değişikliklerden biri ilköğretimin ünlü karakteri 'Cin Ali'nin yerin 'Bilge' karakterinin alıyor olması. Yeni müfredatta öğrencilere hecelemeyi Cin Ali ve arkadaşları yerine Bilege ve arkadaşları öğretecek. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan öğrenci çalışma kitapları ve öğretmen kitabı, 12 haftalık süreyi kapsıyor. Hayat Bilgisi, Matematik gibi derslerin müfredatında önemli değişiklikler gözlenmezken müfredata yeni giren Oyun ve fiziki etkinliklerde ise, müzik ve görsel sanatlar etkinlikleri bir uyum ve hazırlık süreci kapsıyor.

Ayşe ile Fatma gitti Ela geldi

Bu etkinlikler ve matematik etkinlikleri 'Bilge' adlı karakter üzerinden düzenlendi. Kitaplarda Cin Ali karakteri ile özdeşleşen öğreten ikon karakter isimlerinin de güncellenmesi oldu. Cin Ali ile beraber kullanılan Ayşe, Fatma gibi isimlerin yerine günümüzde yaygın kullanılan ''Bilge'' karakterinin yanı sıra ''Emel, Efe, Arda, Ege, Ela'' gibi isimlerdeki karakterler de yer alıyor.

İlk gün kaygılar azaltılacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim sistemini daha iyi tanıtabilmek için öğretmenler dağıttığı kılavuz kitabında, ilkokul 1. sınıf öğrencileri için okulun ilk günlerinde onların kaygılarını azaltmak için yapılması gerekenler de sıralandı. Oryantasyon haftası süresince öğrencilere, teneffüsün ders arası olduğunu; oynama, tuvalete gitme, burun silme, su içme, bir şeyler yeme gibi ihtiyaçları karşılamak için gerektiğini; zille başlayıp ve zille bittiğinin açıklanması, teneffüs bitiminde sınıflarını bulabilmeleri veya teneffüse çıkmaları için başlangıçta öğretmenin, okul ziliyle eş zamanlı olarak şarkı söyleyebileceği öneriliyor.

Kutu kutu pense oynanacak

Bu sürede, öğrencilere boyama ve müzik etkinlikleri yaptırılacak. Bu etkinlikler kapsamında da ''Kutu Kutu Pense, Çömel Kurtul, Yuvarlanan Toptan Kaç, Salyangoz Oyunu, Saklambaç,'' gibi oyunlar oynatılacak. Etkinlik süreleri tahmini 40 dakika olarak belirlendi ancak zaman planlamasının istenildiği gibi yapılabileceği de belirtildi. Öğretmenler çocuklara kalem tutma, kağıt pozisyonu ve oturuş şekli gibi konuları da öğretecek.

Editör: Haber Merkezi