Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 3 Ocak’ta yapılan anlaşmayla Afşin-Elbistan bölgesine yapılacak olan C, D ve E termik santrallerinin kömür havzaları ve havzada bulunan kömürün kaç yıl süreyle yeteceği konusunda Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), detaylı bir çalışma yaptı.
           
Mevcut Kışlaköy kömür Havzası ile 2 yıl önce meydana gelen göçük nedeniyle kömür üretiminin durdurulduğu Çöllolar Kömür Havzası’nın yanı sıra, yeni yapılacak olan C, D ve E termik santrallerine ait kömür havzaları ve havzada bulunan kömür hakkındaki detaylı bilgiler içeren çalışma, hangi santralin kaç yıl süreyle elektrik üretimi yapabileceğini de içeriyor.

Türkiye ve BAE arasında, Afşin-Elbistan'da 12 milyar dolar yatırımla 8 bin MW'lık elektrik santrali yapımını içeren anlaşmaya göre bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür üretimi karşılığında 45 milyar KWh/yıl enerji üretimi planlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal enerji firması olan TAQA tarafından yapılacak olan yatırımlar öncesinde gerekli fizibilite çalışmaları yapılırken, yeni santrallere ait kömür sahası, sahadaki kömür miktarı, kurulu güç oranı ve kaç yıl üretim yapılabileceği hakkındaki detaylar şöyle:
 
Afşin-Elbistan Kömür Havzası:
           
29 bin 700 hektarlık bir alanı kapsayan Afşin-Elbistan Kömür Havzasında, A, B, C, D ve E kömür sahaları yer alıyor. Afşin-Elbistan A ve B termik santrallerinin enerji üretimi yaptığı A ve B sahalarının yanı sıra, C, D ve E sahalarında önümüzdeki yıllar içerisinde yeni termik santralleri kurulacak. Toplam rezervin 4.4 milyar tonu bulduğu Afşin-Elbistan Kömür Havzasında şuanda kömür üretimi sadece Kışlaköy sahasında yapılıyor.
 
C sahası:
           
2 bin 700 hektar alanı kapsayan C sahasında 759 milyon ton kömür rezervi bulunuyor. Termik santral potansiyeli bin 400 MW olan sahadaki kömür 40 yıl yeterli olabilecek.
 
D sahası:
           
4 bin 210 hektarlık bir alanı kapsayan D sahasında 758 milyon ton kömür rezervi bulunuyor. Termik santral potansiyeli bin 400 MW olan sahadaki kömür 40 yıl yeterli olabilecek.
 
E sahası:
           
2 bin 800 hektarlık bir alanı kapsayan E sahasında 741 milyon ton kömür rezervi bulunuyor. Termik santral potansiyeli bin 400 MW olan sahadaki kömür 40 yıl yeterli olabilecek.
 
 
Editör: Haber Merkezi