Afşin Belediyesi ve Afşin Kent konseyi tarafından organize edilen “5. Geleneksel Yemliha Yürüyüşü” yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Afşin Belediyesi ve Afşin Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı. Afşin Turabioğlu Camii önünden toplananlar Afşin’den Eshab-ı Kehf’e kadar yürüdüler. Yürüyüşe, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Göksun Belediye Başkanı Ramazan Hurç AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti Kahramanmaraş Merkez İlçe Başkanı Necati Okay, AK Parti Afşin İlçe Başkanı Fevzi Kaynak, siyasi parti başkanları, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Yemliha Yürüyüşüne katılan herkesin yedilerden birer iz taşıdığını kaydetti. Başkan Aydoğan, “Garip gelecek ama bu organizasyonda belediye olarak ev sahibi değilim çünkü burada bulunan herkes ev sahibi, çünkü burada bulunan herkes yedilerden birer iz taşımakta. Burada bu kutsal mekanda misafir yok, burada gönül erlerinin birliği var.” dedi.

‘Bir inanca, bir tarihe, bir güzelliğe yüründü’ diyen Afşin Belediye Başkanı Aydoğan şunları kaydetti:

“Yemliha yürüyüşünün ilkini düzenlerken arkadaşlarımızla acaba doğru bir iş yapıyor muyuz diye tartıştık. Ama bugün görüyorum ki Yemliha yürüyüşü bir spor olmaktan çıkmış bir inanca, bir tarihe, bir güzelliğe yürüyüş olmuştur. Yemliha yürüyüşüne katılan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. dünyanın en güzel yerinde yaşıyoruz.  Türkiye böyle bir yer ve o yüzden bu ülke üzerinde gözü olanların sürekli bir fitne çıkartmaları normal. Bizler inşallah bizleri kışkırtmaya çalışanlara uymayız ve bu kutsal mekanın hatırına güzelliği, kardeşliği ve barışı daim ederiz. Ülkemizin güzel insanlarında bunu isteme hakkını kendimde görüyorum.

Kahramanmaraş büyükşehir oldu ve il sınırları tamamen büyükşehir belediyesine bağlanmış oldu. İnşallah 2014 yılından itibaren en ücra köşeye kadar hizmet gidecek. Afşin’imizde o hizmetleri sonuna kadar alacak.  Bulunduğumuz bu mekanın, bu külliyenin dünyada bilinir hale gelmesi için haykırıyoruz ve buda yankı buluyor.

Maddi zenginlik yönünden, kültürel zenginlik yönünden bir adım daha ileriye götürecek bir çalışmayı, Yemliha Yürüyüşüyle bugün burada gerçekleştiriyoruz. Eshab-ı Kehf’imizi bundan 5-6 sene önce biraz hırpalanmış bir vaziyetteydi. Ama hükümetimizin eliyle gördüğünüz gibi bugünkü hale geldi. Burada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Vakıflar genel müdürlüğümüze, dernek çalışanlarına ve Milletvekilimiz Nevzat Pakdil’e çok teşekkür ediyorum. Eğer bugün burada bu güzel programı yapabiliyorsak bu düzenlemelerin hatırınadır.

Artık dünyada markalaşan mekanlar şehirler yarışıyor. Dünyada zenginlikler ikinci plan düşüyor, artık kültürel zenginlikler yarışıyor.  Bu kültür yarışında geride kalmamak için ve bu eserleri dünyaya tanıtmak için bugün burada çok güzel bir program icra ediliyor. Bu organizasyonda emeği geçen, katılımlarıyla Eshab-ı Kehf’i zenginleştiren herkese çok teşekkür ediyorum.”

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Ülkemizin kültürel zenginlikleri, bizleri birbirimize sımsıkı bağlıyor. Bu kadar değeri bünyesinde barındıran belki de başka bir toplum yoktur” dedi.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Türkiye’nin her köşesinin kültürel değerlerle dolu olduğunu, medeniyetimizin de bu değerlerle zenginleştiğini belirterek, “Kahramanmaraş, tarihi, şairleri ve diğer değerleriyle birçok ilimizden ayrı güzelliklere ve özelliklere sahip bulunmaktadır. Kentin en önemli tarihi miraslarından biri de Afşin'deki Eshab-ı Kehf külliyesidir. Eshab-ı Kehf külliyesinin tanıtılması, bu zenginliğimizin herkes tarafından bilinmesi için bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen Yemliha Yürüyüşü'nün ayrı bir önemi bulunmaktadır. Kültürümüz çatışmayı değil, bir ve beraber olmayı gerektirmektedir. Çatışma bir kültürü oluşturmamakta, hatta toplumsal çözülmeye sebep olmaktadır. Yemliha Yürüyüşü ve etkinlikleri gibi kültürel çalışmalar toplumsal dinamiklerimizi oluşturmaktadır. Bu değerlerimizin kıymetini bilmeliyiz ve sımsıkı sarılmalıyız” şeklinde konuştu.

5.Geleneksel Eshab-ı Kehf Yemliha Yürüyüşünün ardından sergi açılışı, ödül töreni, ikram etkinlikleriyle devam ederken,  birde isimlerine çocuklarına "Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş ismini veren 9 aileye altın verildi.

Etkinlikler Pazar Günüde Devam Etti

5. Geleneksel Yemliha Yürüyüşü kapsamında Pazar günü “Yediler Koşusu”, Yediler Bisiklet Yarışı” ve Eshab-ı Kehf Off-Rood yarışmaları düzenlendi.

Yediler Koşusu, Eshab-ı Kehf’ten başlayarak kapalı spor sahasında tamamlandı. Yarışmada birinci Hacı Mustafa Dağlı, ikinci Numan Gürbüz, üçüncü Mustafa Kaya oldu. Birinciye  tam altın,, ikinciye yarım, üçüncüye ise, çeyrek altın verildi.

Yediler bisiklet yarışı, Çobanbeyli Kasabası’ndan başlayarak Atlaskent Kavşağın’da tamamlandı. Yarışmada birinci, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde eğitim gören i Türkmenistan Uyruklu  Ravshen Amangendiyen birinci olurken yine aynı uyruklu  Davrangeldi Nekerov ikinci oldu. üçüncü ise Cemal Kuş oldu.

 

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi