Afşin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhammet Aysan:
"Ülkemizde her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor"
Afşin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhammet Aysan, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ dolayısıyla açıklama yaptı.
Afşin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhammet Aysan, "Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli zamanlarında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhistir. Kanser yayılmadan önce teşhis edilirse yüzde 96’ya kadar varan oranlarda, kişi yaşam şansına sahip olur. Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de 2004 yılından itibaren ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ olarak eğitim ve taramalarla değerlendirilmektedir." dedi.
Afşin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhammet Aysan, yazılı bir açıklama yaparak meme kanseri hakkında bilgi verdi.
Dr. Aysan, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Yaşamı boyunca her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Meme kanseri günümüzde tedavisi mümkün kanserler arasındadır. Burada önemli olan meme kanserini erken evrede iken yani henüz memedeyken, başka organlara yayılmadan fark etmektir. Erken evrede meme kanserini teşhis etmenin tek yolu kendi kendine meme muayenesi, 40 yaşından sonra düzenli doktor kontrolleri ve tarama mamografisidir. Ayrıca kişi meme kanseri riski taşıyıp taşımadığının da farkında olmalı ve kontrollerinin sıklığı buna uygun olarak yapmalıdır.” dedi.
Meme kanserinin belirtilerini sıralayan Dr. Muhammet Aysan, “Ele kitle gelmesi. Ciltte kızarıklık, portakal kabuğu görüntüsü. Meme başını  içeri çekilmesi, içeri doğru çökmesi veya bir yöne çekilmesi, Meme başı veya meme cildinin kalınlaşması.Meme başında kendiliğinden özellikle tek taraflı kanlı akıntının gelmesi.Koltuk altında kitle ele gelmesi. En sık görülen belirti memede ele kitle gelmesidir. Tüm bu belirtiler memenin iyi huylu hastalıklarından da kaynaklanabilir. Meme belirtilerinin büyük çoğunluğu (%80’i) selim hastalık belirtisidir. Bu nedenle hastaların ‘’ bende kötü bir hastalık çıkabilir.’’ Diyerek hekime gitmekten çekinmeleri doğru değildir. Unutmamalıdır ki meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır, erken teşhis edilen meme kanserinde başarı oranı %95’e çıkmaktadır. Düzenli yıllık takip hayat kurtarır.meme kanseri korkulacak bir hastalık değildir çünkü; tedavi edilebilir erken dönemde fark edilirse memeyi almadan tedavi şansı vardır.Erken teşhisin 3 altın anahtarı vardır.Kendi kendine meme muayenesi, periyodik doktor muayenesi ve mamografidir. Her kadın ayda bir kez kendi memesini kontrol etmelidir. Meme muayenesi için adet sonrası dönem (5.veya 7.günler) daha uygundur. Adet görmeyen hastalarda ise her ayın aynı günü muayene yapılmalıdır.  Kişi kendisini muayene ederken memesinde değişiklik fark ettiğinde hemen doktoruna görünmelidir. 50 yaş üzerinde her yıl doktor muayenesi ve mamografi mutlaka yapılmalıdır. Unutmayın, meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır.” şeklinde konuştu.       
 
Editör: Haber Merkezi