Afşin Eshab-ı Kehf Anadolu Lisesi Öğrencisi Betül Doruk, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) - BİDEB tarafından gerçekleştirilen ortaöğretim öğrencileri arası girişimcilik ve yenilikçilik yarışmasında ulaşım kategorisinde hazırladığı 'Sıcak Teker' adlı projesi ile Türkiye finalisti olmaya layık görüldü.
Betül Doruk, Kahramanmaraş'ı 27 Mayıs'ta Congresıum Ankara ATO Uluslararsı Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak final yarışmasında temsil etmeye hak kazandı.
Türkiye final yarışması öncesinde Afşin Kaymakamı Faik Arıcan'ı ziyaret ederek proje hakkında bilgi veren Betül Doruk, projeyi yaparken bölgedeki soğuk hava, kar yağışının etkili olduğunu belirtti. Doruk, "Ülkemizde özellikle kış aylarında gizli ve normal buzlanmalar sebebi ile birçok kaza meydana geliyor. Bu sayı 2010-2013 yılları arasında 63 bini aşmaktadır. Ayrıca, ilçemizin karasal iklime sahip olması nedeniyle aşırı derecede kar yağışı oluyor ve buzlanmalar sebebiyle okula gidip gelirken ve seyahat esnasında zorluk çekiyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde çoğunlukla buzlanma ve kar sebebi ile çok sayıda kaza meydana gelmektedir.
Bu kazaları önlemek ve can kaybını azaltmak için arabaların tekerleklerine tekerleğin dönmesi ile oluşan hareket gücünden yararlanarak tekerleğe su-antifiriz ile çalışan bir kalorifer sistemine benzer bir düzenek yerleştireceğim. Bu yöntemi ise var olan bir hareket gücü ile yapılması ve su ile çalışması maliyetinin düşük olmasını sağladı. Tekerlek ve jant arasına kuracağım sistem ile tekerleğin ısınmasını sağlayıp yolda bulunan kar ve buzların erimesini sağlayarak kayganlığı ortadan kaldırmaya çalışıp kazaları azaltmaya çalışacağız." dedi.
Projenin hazırlanmasında kendisini destekleyen, cesaretlendiren öğretmen ve okul idaresine İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin Fırat'a ve destek veren Afşin Kaymakamı Faik Arıcan'a çok teşekkür eden Doruk, okulunu, ilçeyi ve ili başarılı bir şekilde temsil edip olumlu bir sonuçla döneceğini umouğunu ifade etti.
Ziyarette konuşan Afşin Kaymakamı Faik Arıcan ise "Öğrencilerimizin bu tür proje çalışmalarına katılmalarını destekliyoruz. Öğrencilerimizin üretken olmaları, yeni bir şeyler yapmaya çalışmaları takdire şayan. Bizler yöneticiler olarak, bu gibi fikirlere sürekli açık olmalıyız ve bu fikir ve çalışmaları sürekli desteklemekteyiz. Bu anlamda öğrencimizin yaptığı çalışma, özellikle karlanma ve buzlanmaya karşı önlem alıp trafik kazalarını bitirmeye çalışma gayretini içeren Sıcak Teker Projesi ile Türkiye genelinde seçilip final elemelerine kalan 34 projeden biri olmuştur. Öğrencimiz alanında Kahramanmaraş'ı temsil etmeye hak kazanmıştır. Ben öğrencimizi, öğretmenlerini ve ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkililerini tebrik ediyor başarılar diliyorum." İfadesini kullandı.
Afşin Kaymakamı Arıcan, 27 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak final yarışmasına katılacak olan Betül Doruk'a kitap hediye ederek, başarı dileğinde bulundu.
 
Editör: Haber Merkezi