AEL,  Doğrudan Alımların %88’ini Elbistan’dan %3’nü Afşin’den Alıyormuş...!

 

Afşin’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcileri bir araya gelerek EAÜŞ’ ın doğrudan alımların %88’ini Elbistan’dan , %3’ünü Afşin’den temin etmesine tepki gösterdiler.

Geçtiğimiz günlerde Elbistan’da düzenlenen bir toplantıda Afşin Elbistan Linyit İşletme Müdürlüğü’nün yapmış olduğu açıklamada doğrudan alımların %88’i Elbistan’dan %3’ü Afşin’den ve %9’u Kahramanmaraş’tan alım yapıldığı ifade edilmişti.

Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, Afşin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlyas Sarı, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Afşin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Kurt, Afşin Şoförler Odası Başkanı Adnan Kabaağaç,  Afşin Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Bahadır Yaşar, Afşin Ticaret Odası’nda bir basın toplantısı düzenleyerek bu uygulamaya tepki gösterdiler.

Sivil toplum örgütü temsilcileri adına konuşma yağan Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, yapılan bu uygulamanın yanlış olduğunu ve bu yanlışın biran önce düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Başkan Can, “Geçtiğimiz günlerde Elbistan’da düzenlenen bir toplantıda Termik Santrallerinde yapılan ayrımcılık göz önünde sergilenmiştir. Yerel basında çıkan ve Afşin Elbistan Linyit İşletme Müdürlüğü şu ibareyi kullanmıştır: “Elbistan’da hangi firmalardan ne alınmış firma bazında fatura tarihi ve fatura tutarları dosyada mevcut. Bunların oranlarını verecek olursak yüzde 88 oranında Elbistan’dan alım yapmışız. Yüzde 3 oranında Afşin’den, yüzde 9 oranında Kahramanmaraş’tan, geri kalan kısmı da çevre vilayetlerden alınmış. Yani söylendiği gibi Afşin-Elbistan’dan malzeme alınmıyor değil. Çünkü biz belgeye dayalı konuşuruz, biz hesap adamıyız, belgeye dayalı konuşmadığımız zaman hata yaparız” Bölgemizde faaliyet gösteren Afşin-Elbistan termik santralleri ve kömür işletmeleri bünyesinde yapılmakta olan gerek doğrudan alım gerekse ihale usulü ile alımlar noktasında, işletmeleri bir bütün olarak düşünürsek yapılmış olan açıklamaları doğru bulmadığımızı ifade etmek isteriz şöyle ki; geçenlerde yapılmış olan bir toplantıda yapılan açıklamalar doğrultusunda santrallerin yönetiminin, bölge bağlamında Afşin e bakış açısını göstermektedir. “ dedi.

ALIMLARIN SADECE %3’Ü AFŞİN’DEN ALINIYORMUŞ

Yapılan uygulamanın adaletsiz olduğunun altını çizen Başkan Can, “Yapılmış olan açıklamanın içeriği, santrallerin ihtiyacının büyük bir bölümünün bölgeden temin edildiği ifade edilmekte ve oranlar verilmektedir bu oranlar Elbistan’dan alımlarının fatura karşılığı toplamlarının oranı %88, Afşin’den alımların fatura karşılığı oranı %3’ü olduğunu ifade edilmiştir.  Yukarıda ki ifadede Afşin-Elbistan’dan mal alıyoruz söylemindeki Afşin ifadesi sadece %3’e tekamül etmektedir. Bunun aynı havzada bulunan ve iş potansiyeli bakımında iki büyük ilçesi arasındaki dağılımın adaletsizliğini bir kere daha göstermektedir. İki ilçenin ticari ve sosyal dengeler açısından dengeleri bozduğu görünmektedir. Bugün burada toplanan Afşin’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte yanlış bir uygulama olduğunu düşündüğümüz.” diye konuştu.

 

Başkan Can konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İki ilçe arasındaki ayrımcılık yapan EÜAŞ yetkilileri ve santral işletme müdürlerinin bu konuyu tekrar gözden geçirerek, bundan sonraki yapacağı alımlarda Afşin’den de teklif alması ve bunu değerlendirmesini istiyoruz. Biz bölge olarak termik santrallerine zararlarına nasıl ortak isek, yapılacak işlerde de ortak olma arzusu içerisindeyiz. Afşin’i ve Afşin Esnafını ötelemek kimseye kar getirmez. Her söylemde Afşin ve Elbistan, Göksun, Ekinözü ve Nurhak bağlamında ortak akıl çalıştırılmasını isteyen siyasilerin de bu konuda dikkatlerini çekmesini istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi