Afşin’e bağlı İğdemlik Köyü’ne, Afşin Elbistan B Termik Santrali’nin kül döküm sahasından kül yağdı. Şiddetli lodosunda etkisiyle savurulan küller, köyü yaşanılmaz hale getirirdi. Vatandaşlar çözümü köyü terk ederek buldu. 

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin elektrik enerjisi üretiminde kullanılan kömür atıkları santralin hemen yanında bulunan İğdemlik Köyü’nün 100 metre ilerisine bant yollarıyla taşınıyor. Taşınan bu küller, Çöllolar Kömür Havzası’nın kapalı olmasından dolayı, üzerleri toprakla kapatılmadan bırakılıyor. Şiddetli rüzgarın etkisiyle bu küller köyün içerisine kadar geliyor.

Yetkililerin biran önce bu sorunu çözmesini isteyen İğdemlik Köyü Muhtarı Recep Kenç, “ B Termik Santralinin külleri köyümüze kadar geliyor. Biz bu işkenceyi 2006’dan bu yana çekiyoruz. Vatandaşlarımız köyün içerisinde gezemez oldu. Tepemize sürekli bu şekilde kül yağıyor” dedi.

Vatandaş Köyü Terk Etti

Yaşanılan bu olaydan dolayı bir çok kişi köyü terk ederek, ilçede bulunan akrabalarının yanlarına yerleştiler. Köyde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için birde bekçi koydular.

Durdu Kenç, köyde yaşanılan kül olayını şöyle anlattı:

“Bugün şiddetli rüzgarın etkisiyle köyümüze santralden kül yağdı. İlçede akrabası olan vatandaşlarımız akrabalarının yanlarına gittiler. Arazilerimizi ekemez olduk. Bu her gün olmuyor. Ne zaman rüzgar çıksın o zaman köyde yaşanılamaz hale geliyor. Bir tarafımızda Afşin Elbistan A Termik Santrali, diğer tarafımızda B Termik Santrali. Yetkililer bunu mutlaka çözmesi gerekiyor”

Editör: Haber Merkezi