Ağaç dalında yetişen ökse otunun, birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı belirtildi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Üstüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarı parazit bir bitki olan ökse otunun, ağaçta verim ve kalite kaybına neden olduğunu söyledi.
Bitkinin, "ormanların gizli tehlikesi" olarak değerlendirildiğini belirten Üstüner, ökse otunun zehirli olan tohumlarının kuşların yanı sıra rüzgar ve yağmur gibi doğal etkenler ve insan faktörüyle çevreye yayıldığını ve ağaç dallarında çimlene imkanı bulduğunu ifade etti.
Üstüner, ökse otunun insan sağlığı açısından faydaları olduğunu vurguladı. Bitkinin Avrupa'da kanser hastalığının tedavisinde kullanıldığına dikkati çeken Üstüner, "Ökse otu, Almanya'da yüksek tansiyonu düzenleyici, kalp krizi önleyici, sinir yatıştırıcı, kuvvet verici, eklem iltihabı, romatizma, çıban, kanser, bel soğukluğu ve ülser, Fransa'da ise sara hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bitki ayrıca, uluslararası tıp yayınlarında kanser ve AIDS tedavisinde kullanıldığı belirtilmektedir" dedi.
-"Doz denemesi sonuçları"-
Üstüner, ökse otu kullanılarak hazırlanan bir ilacın Almanya'da HIV'e yakalanan 40 kişi üzerinde doz denemelerinin yapıldığını ve araştırmalar sonucunda bu ilacın hem anti HIV hem de bağışıklık ayarlayıcı etkiye sahip olduğunun kanıtlandığına dikkati çekti.
Ökse otu üzerine kendisinin de araştırma yaptığını bildiren Üstüner, bitkinin yapraklarının cilt tedavisinde, inci şeklindeki tohumunun ise selüloz endüstrisinde kullanıldığını dile getirdi.
Üstüner, araştırmalarında, bitkiyi tüketen hayvanların et ve süt veriminde önemli artış olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya koyduklarını anlattı.
Ökse otunun ağaçlara verdiği zarar üzerinde de durduklarını belirten Üstüner, bitkiye karşı etkili çevre dostu mücadele yöntemi üzerinde bir proje geliştireceklerini kaydetti.
 
Editör: Haber Merkezi