Merkeze bağlı Topçalı köyünde yaşayan 31 yaşındaki Durdane Ermeydan, romatizmal hastalık nedeniyle böbrekleri işlevini yitirince 2 yıl diyaliz makinesine bağlı yaşadı.
Yaklaşık 4 yıl önce Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen böbrek nakliyle yeniden sağlığına kavuşan Ermeydan, tedavisinin ardından hayatını sürdürmek için iş arayışına girdi. Ermaydan'a sürpriz iş teklifi yine tedavi gördüğü hastaneden geldi. Hastane yönetimi, genç kadını 2 yıl tedavi gördüğü Hemodiyaliz Bölümü'nde işe aldı.
Yaşadığı köyden kent merkezine taşınarak çocuklarıyla mutlu bir yaşam süren Ermeydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şifa bulduğu hastanede hem hayata tutunmanın, hem de iş bulmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Hastanede ilk organ naklinin kendisine yapıldığını ifade eden Ermeydan,
"Organ naklinin ardından yeni bir hayata başladım. Bu mutluluğu organ nakli bekleyen herkesin tatmasını istiyorum. Çünkü hasta olup da makineye bağlı yaşamak çok kötüydü. Hastane yönetimi organ naklinin ardından tedavi gördüğüm serviste işe aldı, doktorlarıma teşekkür ediyorum. Çünkü beni hem sağlığıma kavuşturdular hem de işe alarak yeni bir hayat imkanı sundular" dedi.
-Organ nakli bekleyen hastalara "umut" oldu
Ermeydan, hastanenin kendisi için yaptıklarını "yaşamının dönüm noktası" olarak nitelendirdi.
Bu sayede organ naklinin önemini daha iyi anladığını ifade eden Ermeydan, bundan dolayı tüm organlarını bağışlama kararı aldığını da kaydetti.
Organ nakli bekleyen hastalara "umut" olmak istediğini anlatan Ermeydan, şöyle konuştu:
"Hastanemizde organ bağışı olduğunu öğrenince tüm organlarımı bağışladım. Çok mutluyum. Hemodiyaliz bölümünde günlük temizlik işleri yapıyorum. Diyaliz hastalarıyla her gün beraberiz. Onlara kendimi örnek veriyor, umutlarını kaybetmemelerini istiyorum."
-"Tükenmiş umutları, mutluluğa dönüştürüyorlar"
KSÜ Tıp Fakültesi Organ Doku Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Çelik de yaklaşık 4 yıllık sürede 46 hastaya organ nakli yaptıklarını söyledi.
Hastaların 16'sına canlıdan, 30'una da kadavradan organ nakli yaptıklarını belirten Çelik, "tükenmiş umutları mutluluğa dönüştürdükleri"ni dile getirdi.
Çelik, yaptıkları başarılı organ nakilleri sonunda Sağlık Bakanlığı tarafından ödüllendirildiklerini de belirtti.
Organ nakli olan Durdane Ermaydan'nın hastanelerinde işe başladığını aktaran Çelik, "Sağlığına kavuşan hastaların mutluluğunu yakından görüyoruz. Durdane de onlardan biriydi. Şimdi şifa bulduğu hastanede çalışıyor. Ayrıca tüm organlarını bağışlayarak herkese örnek oldu" diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organ naklinin caiz olduğuna dair açıklamasını anımsatan Çelik, şunları kaydetti:
"Organ nakli konusunda Avrupa'nın oldukça gerisindeyiz. İnsanlar organlarını bağışlamak istemiyorlar. Kimisi dini, kimisi başka gerekçelerle organlarını bağışlamaktan kaçınıyor.
Fakat Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organ bağışının dinen caiz olduğunu belirten açıklaması var. Organlarımızı bağışlayarak başka insanların hayatlarını uzatabiliriz. İnsanların yaşamlarına destek olabiliriz."
Editör: Haber Merkezi