Elbistan İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Gören, doğum, ölüm, evlenme, adres değişikliği gibi durumlarda vatandaşların ve kurumların kanunla belirlenen süresi içerisinde nüfus müdürlüğüne bildirimde bulunmaları gerektiğini belirterek, süresi içerisinde bildirim yapmayan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında 37 ile 842 TL arasında idari para cezası uygulandığını söyledi.
Son zamanlarda kendilerine gerek vatandaşlardan gerekse de kurumlardan nüfus ve adres cezaları konusunda aşırı şikayet ve talepler geldiğini belirten Elbistan İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Gören, cezaların kanunlara göre uygulandığını vurgulayarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Nüfus bildirim, adres değişikliği bildirim sürelerinin, bu sürelere uyulmaması durumunda uygulanacak yasal işlemin ilgili kanunlar ve yönetmeliklerle belirlendiğinin altını çizen Gören, vatandaşların ve kurumların doğum, ölüm, evlenme, adres değişikliği gibi konularda duyarlı olmalarının kendi menfaatlerine olacağını söyledi.
Gören, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Yeni doğan çocukların 30 gün içerisinde Nüfus Müdürlüklerine bildirilmesi gerekiyor. Bu süre içerisinde bildirmeyenler hakkında 78 TL idari para cezası uygulanıyor. Evlenme aktine müteakip ise 10 gün içerisinde bildirilmesi gerekiyor. Ölüm durumunda ise kurum ve vatandaşlar ölüm olayını 10 gün içerisinde Nüfus Müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Süresi içerisinde bildirmeyen kurumlar hakkında ilgili kanun gereği 37 TL, nüfus cüzdanlarının ve uluslararası evlenme cüzdanlarının kaybedilmesi durumunda ise 78 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Adres Kayıt Yönetmeliği'nin 14. maddesi gereği konut değişimi ile adrese ilişkin değişiklikleri 20 iş günü içerisinde Nüfus Müdürlükleri'ne bildirilmesi gerekmektedir. 5490 Sayılı Kanunun 68. maddesi gereği süresi içerisinde adres değişikliklerini bildirmeyenler 420 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlar hakkında 842 TL idari para cezası uygulanacaktır. O nedenle vatandaşlarımız ve kurumlarımızın bu konularda gereken hassasiyeti göstermesi kendileri ve kamu menfaati açısından önemlidir."
Elbistan İlçe Nüfus Müdürlüğü, 2012 yılı içerisinde 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'na göre 2 bin 431 idari yaptırım kararı gereğince 177 bin 463, süresi içerisinde adres beyanında bulunmayan 292 kişiye 113 bin 880, gerçeğe aykırı adres beyanından dolayı ise 36 kişiye 28 bin 152 TL olmak üzere toplam 319 bin 495 TL cezai işlem uygulanmıştı.
Editör: Haber Merkezi