Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, zor şartlarda ve risk altında çalışan madencilerin 55 yerine 50 yaşında emekli olmaları ve yıpranmaları konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Kanun Teklifi verdi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu’nun, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılması için vermiş olduğu Kanun Teklifi gerçekleşirse, halen 55 olan madencilik sektöründeki emeklilik yaşını 50’ye düşürülecek. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, teklifinde ayrıca madencilik sektöründe yer üstünde çalışanlara da 90 günlük yıpranma payı getirilmesini önerdi.
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kanun Teklifi gerekçesinde ülkemizde madencilik sektörünün en zor ve riskli sektörlerin başında geldiğini belirterek, bu sektörde çalışanların hayati tehlike de dahil olmak üzere pek çok konuda risk altında görev yaptıklarını vurguladı.
Madencilik sektöründe görev yapan maden mühendisleri ve maden işçileri yaptıkları işi bağlı olarak genç yaşta çeşitli sağlık sorunları yaşadıklarına da dikkat çeken MHP Kahramanmaraş Milletvekili Dedeoğlu, teklif gerekçesinde ayrıca şu sözlere yer verdi:
“Bu nedenle, çok güç şartlarda çalışan maden işçilerinin yaşam kaliteleri de düşmektedir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, sorunun ciddiyetini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Ayrıca ülkemizde maden kazalarından ölümlerde artmış durumdadır.
Türkiye’de geçen yıl madenlerde meydana gelen 80 kazada 61 kişi hayatını kaybetmiş, 91 kişi de yaralanmıştır. 1955-2012 tarihleri arasında maden kazaları nedeniyle ülkemizde, toplam 3 bin 53 kişi hayatını kaybederken 326 bin 208 kişi de yaralanmıştır.
Yerin metrelerce altında görev yapan madenciler, çok zor şartlarda ve koşullarda emeklilik beklemektedir.
Buna rağmen halen yeraltında çalışanlara emeklilik yaş haddi 55 olarak uygulanmaktadır. Ancak bu yaş haddi yapılan işin zorluğu ile değerlendirildiğinde pek çok meslek grubuna göre yetersiz ve uzun kalmaktadır.
Madencilik sektöründe yerüstünde çalışanlar da oldukça zor koşullarda yapmaktadır. Yerüstünde çalışanlar da, oldukça zor koşullarda görev yapmalarına rağmen yıpranma payı hakkını yararlanamamaktadır.
Bu kanun teklifimiz, yer altında çalışanlar için 55 olan emeklilik yaş haddinin 50’ye çekilmesi ve yerüstünde çalışanlar için ise hak ettikleri yıpranma hakkının verilmesi amacıyla hazırlanmıştır.”
 
Editör: Haber Merkezi