Kuyumculuk sektöründe İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Kahramanmaraş'ta, yaklaşık 500 kuyumcu atölyesinde 4 bin kişi istihdam ediliyor. Ağırlıklı olarak "22 ayar" altın işlemeciliğinin yapıldığı kentte, ustaların emeğiyle ortaya çıkan ürünler, Türkiye'nin birçok ilindeki kuyumcuların vitrinlerini süslüyor.
Altın işlemeciliğinde önemli bir potansiyele sahip olan kent, son yıllarda hazırlanan proje ve eğitimlerle sektörde kendisini daha da geliştirmeye çalışıyor.
Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyelerde büyük oranda ustaların marifetinin ortaya çıktığını, ancak teknolojiyi de kullanmak istediklerini belirtti. Bu amaçla, "Kuyumcukent" projesini hazırladıklarını aktaran Öz, üretim çeşitliğini artırarak markalı ürünler ortaya çıkarma çabası içerisinde olduklarını dile getirdi.
Öz, Kahramanmaraş'ı kuyumculuk sektöründe daha da ileriye götürmek istediklerini ifade etti.
-6 bin kişiye yeni istihdam-
Kentin kuyumculuktaki potansiyelini teknolojik olarak yansıtamadıklarını anlatan Öz, şunları kaydetti:
"Baktığınız zaman doğudan batıya, kuzeyden güneye kuyumcu vitrinlerinde Kahramanmaraşlı ustaların emeğini görürsünüz. Ancak, teknolojik imkanlara ve geniş mekanlara sahip değiliz. Dolayısıyla sektörde yaşanan sorunların çözümü için 'Kuyumcukent' projesi hazırladık. Bu amaçla bir arsa satın aldık ve şu anda mekansal projeleri yapılmakta. Bu projeyi hayata geçirdiğimiz zaman sektörde teknolojik imkanları da kullanmış olacağız. Şu anda 4 bin kişi kuyumculuk sektöründe istihdam ediliyor. Eğer kısa zamanda çalışmaları tamamlarsak 6 bin kişiye yeni istihdam sağlanmış olacak."
Katma değeri yüksek ürünler üretmek istediklerini vurgulayan Öz, özellikle 8 ve 14 ayar altın çeşitliliğini yakaladıkları takdirde sektörde çok farklı yere ulaşacaklarına inandığını aktardı.
Öz, kadınları fikirleriyle sektöre entegre etmek istediklerini, özellikle takı tasarım gibi konularda kadınların fikirlerine ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi