Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi projesi kapsamında C ve D santrallerinin kurulacağı bölgeyi görmek ve incelemelerde bulunmak amacıyla 18 kişiden oluşan Kore heyeti, kömür sahası ve santralleri gezdiler.
 
Ocak 2013’te Enerji Bakanlığı ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan anlaşmanın bozulmasının ardından, yeni ülkelerle görüşmelere başlayan bakanlık, Afşin-Elbistan C ve D Termik Santrallerinin yapımı ve elektrik üretimi için çalışmalarını sürdürüyor.
 
Bu kapsamda santrallerin yapımıyla ilgilenen ülkeler arasında yer alan Kore’den bir heyet, Afşin-Elbistan Linyitleri ve santralleri gezerek, ön incelemede bulundular.
           
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Biçer ile Maden Sahaları Daire Başkanı Cumali Taştekin’in de yer aldığı ziyarette ev sahipliğini ise Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürü Ahmet Yaldız yaptı.
           
Daha önce kömür sahası ve santralleri görmeye gelen diğer ülkelerin aksine, kalabalık bir heyet ile bölgeye gelen Kore heyeti, ilk olarak AEL İşletme Müdürlüğü’nde kömür sahası hakkında bilgi aldı. Kömürün çıkarılış yöntemi ve santrallere arzı ile elektrik üretimi hakkında detaylı bilgi alan Kore heyeti, daha sonra AEL İşletmesine ait kömür sahasını gezdi.
           
Kömürün döner kepçeli kazıyıcılarla çıkarılması ve bant konveyör sistemi ile stok sahasına nakli gibi birçok konuda bilgi alan heyet, bölgede kömür üretiminin açık işletme yöntemi ile nasıl yapıldığını izleyerek, geniş kapsamlı bir fizibilite raporu hazırlamak amacıyla notlar alıp, fotoğraf çektiler.
           
Afşin-Elbistan C ve D Termik Santralleri için yatırım yapma amacında olan Kore, bölgeye kalabalık bir heyet göndererek, yeni yapılacak santraller ve bu santrallere kömür üretimi konusunda ciddi çalışmalar yaptığını gözler önüne serdi.
           
EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Biçer ve Maden Sahaları Daire Başkanı Cumali Taştekin’in bizzat refakat ettiği Kore heyeti, AEL’deki incelemenin ardından, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerini gezerek, düşük kalorili linyit kömürünün enerjiye dönüştürülme sürecini dikkatle incelediler.
           
8 bin MW santral kapasitesine sahip:
           
Hükümetler arası sürdürülen görüşmeler devam ederken, Afşin-Elbistan bölgesinde C, D ve E Termik Santrallerinin yapılması planlanıyor. Yapılacak santrallerin toplam kapasitesi 8 bin MW’ı bulurken, yatırımın maddi değerinin ise 12 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
 






 
Editör: Haber Merkezi