Özel okullardan devlet okullarına geçmek isteyen öğrencilerin, bu yıl için sadece puan sıralamasına bakılıp kontenjan şartı aranmadan devlet okullarına geçişlerinin yapılacağı bildirildi.
Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan, düzenlediği basın toplantısıyla konuya ilişkin bilgiler verdi. Milli Eğitim Bakanlığından gönderilen yazıyla özel okullardan devlet okullarına geçmek isteyen öğrenciler için kontenjan sınırlamasının kaldırıldığını ifade eden Alkan, “Eğer bir öğrenci özel okuldan devletin bir okuluna geçmek istiyorsa kontenjan açığına bakılmaksızın öğrencimizin rahatlıkla bu geçişini sağlayacağız” dedi.
Konunun öğrenci velileri tarafından sık sık gündeme getirildiğini ve bakanlığın konuya ilişkin yayımladığı genelgeyle açıklama getirdiğini dile getiren Alkan, şöyle devam etti:
“Biliyorsunuz orta öğretim okullarımızın bir kısmında öğrencilerimiz, seçme sınavı puan üstünlüğüne göre ve kontenjan durumuna göre yerleşmekteler. Dolayısıyla bu öğrencilerimiz hem yerleştirme puanı, hem de okulun açık kontenjanı olması durumunda okullar arasında nakil durumu söz konusuydu ancak gelen bu son yazıyla son günlerde özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik birtakım olumsuzluklardan dolayı bu okullardan ayrılmak durumunda veya çıkarılmak durumunda kalan öğrencilerin nasıl bir geçiş yapacakları konusunda açıklama yapılmıştır. Ortaöğretim kurumları yönetmeliğimizin 37 ve 42. maddesi arasındaki maddelere göre öğrencilerimizin okullar arasında geçişleri izah edilmekte. Burada 2 şartımız vardı, bunlardan bir tanesi puan üstünlüğü, ikincisi de gelmek istediği okullardaki kontenjan açığıydı. Son gelen yazımızda puan üstünlüğü, puan şartı kalmakla birlikte sadece 2013-214 yılına mahsus olmak üzere tek şart bırakıldı ve kontenjan açığı ortadan kaldırıldı. Eğer bir öğrenci özel okuldan devletin bir okuluna geçmek istiyorsa kontenjan açığına bakılmaksızın öğrencimizi rahatlıkla bu geçişini sağlamış olacak. Bu konu da milli eğitim müdürlüğümüz tarafından e-okul üzerinden yapılacak.”
DEVLET OKULLARININ BAŞARISI HER GEÇEN GÜN KATLANIYOR
Alkan, devlet okullarındaki başarı grafiğinin de her geçen yıl katlandığını dile getirdi. Açıklanan YGS sonuçlarına göre ilk bin içerisinde Kahramanmaraşlı 13 devlet okulu öğrencisinin bulunduğunu kaydetti. Özel okullarda çocukları eğitim gören velilerin, öğrencilerini gönül rahatlığıyla devlet okuluna gönderebileceğini vurgulayan Alkan, sözlerini şöyle tamamladı:
“YGS sonuçları da ilimizde bizi memnun eden bir başarıyla gerçekleşmiş oldu. Gerçekten ilimizde son dönemde başarı grafiğimiz giderek yükselmekte. Mesela şehrimizdeki ilk 10 içerisinde yer alan öğrencilerimizin 5 tanesi devletimizin bir okulundan çıkmakta. Bu da artık devlet okullarına güvensizliğin ortadan kalkmış olduğunu gösteriyor. Yine ilimizdeki fen lisemizin Türkiye’deki ilk 500 içerisinde 8 öğrencisi, ilk bin içerisinde 13 öğrencisi var. Ayrıca Anadolu İmam Hatip Lisesinden bir kız öğrencimiz ilk bin içerisinde. Yani kendi alanında kendi branşında değil, tüm liseler içerisinde bu şekilde oldu. Geçen sene LYS’ye giren öğrencilerimizin yüzde 42.41’i üniversiteye girmiş oldu. Bir önceki yıl yüzde 19’du, bir önceki yıl yüzde 23’tü. Dikkat ederseniz 23’ten 42’ye çıkan müthiş bir başarı var. Bu da Milli Eğitim camiası olarak bizi hem de kamuoyunu tatmin etmekte sevindirmekte. İnşallah başarımız artarak devam edecek. Ailelerimiz gönül rahatlığıyla okullarımıza öğrencilerini gönderebilirler. Okullar arası geçişte bir kolaylık sağlanmıştır. Başarımız net bir şekilde ortaya konmuştur. Dolayısıyla hiçbir güvensizliğimiz olmadan okullarımıza öğrencilerini gönderebilirler.”
Editör: Haber Merkezi