Katar Yatırım Başkanlığı yetkilileri, Afşin-Elbistan bölgesindeki 10 milyar dolarlık enerji yatırımı başta olmak üzere Türkiye’deki diğer sektörlerdeki yatırımları için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkilileri ile görüşme gerçekleştirdi. Oluşturulan teknik komite önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelerek yatırımın yol haritasını belirleyecek.
TAQA şirketinin yatırımdan çekildiği Afşin-Elbistan bölgesinde kurulacak 10 milyar dolar değerindeki termik santral yatırımına talip olan Katar Devlet Enerji Şirketi’nin yetkilileri, 3 Aralık 2013’te Başbakan Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim nezaretinde Elektrik Üretim Anonim Şirketi ile Katar Holding arasında enerji alanında imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde geçtiğimiz günlerdi Türkiye’ye geldi.
Aradan geçen yaklaşık 5 ayın ardından Katarlı yatırımcılar ilk somut adımı attı. Firmaların 20 milyar dolarlık finansman hazırladığı öğrenilirken, Özelleştirme İdaresi Başkan (ÖİB) Vekili Ahmet Aksu ile görüşen Katar Yatırım Başkanlığı yetkilileri, elektrik üretim santralleri, liman özelleştirmeleri ve gayrimenkul sektörüne olan ilgilerini dile getirdiler.
Görüşmede özelleştirme portföyündeki kuruluşlar hakkında Katarlı yetkililere bilgilendirme yapıldı. Önümüzdeki günlerde Türkiye’de resmi temaslarda bulunacak yatırımcıların listesinde Derince Limanı, Yatağan Termik Santrali, Afşin-Elbistan santrali ve ihale ilanında olan İstinye’deki Borsa İstanbul (BİST) önündeki arsa bulunuyor. Özelleştirme İdaresi 300 MW kurulu gücü bulunan Zonguldak-Çatalağzı ve 630 MW kurulu gücü olan Yatağan santrallerinin de özelleştirmelerini önümüzdeki dönemde gerçekleştirecek. Afşin-Elbistan’a 10 milyar doların üzerinde bir santral yatırımı planlanıyor.
 
Teknik görüşmeler başlıyor:
Türkiye’ye kısa sürede bir Katarlı yatırım ekibinin gelmesi beklenirken, henüz bu takvim netlik kazanmadı. Üst düzeyde alınan kararlar doğrultusunda önümüzdeki günlerde teknik düzeyde görüşmeler başlayacak. Özelleştirme portföydeki varlıkların tamamı hakkında Katarlı yatırım otoritesine bilgi verildi. Onların incelemesi sürüyor. Teknik komite oluşturuldu. Komite yatırım alternatifleri üzerinde çalışacak. İlgilendikleri alanları detaylı olarak netleştirilecek ve sonrasında bir yatırım yol haritası hazırlanacak.
Editör: Haber Merkezi