Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Prof.Dr.Mehmet Sağlam, "Bütün dünyadan utanılacak düzeyde kadın cinayetlerimiz oluyor."Bunlar bize yakışmayan, kültürümüze, medeniyetimize yakışmayan olaylardır" dedi.
Sağlam, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleştirilen Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje yarışmasının Kahramanmaraş finalinde yaptığı konuşmada, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Sabancı Kültür Merkezi'ndeki yarışmada, salonu dolduran kadınlara seslenen Sağlam, eğitimde, sağlıkta, siyasette, yaşamın her kesiminde kadın ve erkeğin eşit şartlarda yer alması gerektiğini kaydetti. İdare noktasında kadınların yeterince temsil şansı bulamadığını işaret eden Sağlam, şunları söyledi:
"Mecliste 550 milletvekili var ancak 70 civarında kadın milletvekilimiz var. Üst düzey görevler arasında nadiren kadınlarımız var. Zannederim bir ya da 2'yi geçmeyen valimiz var, bir kaçı geçmeyen büyükelçimiz var. Şu anda kadın müsteşarımız yok. Bütün bunları dikkate aldığımız zaman, kadınlarımızın nüfusun yarısını teşkil ettiğini hesaba kattığınızda, ne kadar geç kaldığımız, ne kadar geri kaldığımız ortaya çıkıyor. Bugün hepimizin analarımızı hatırlama günü. Peygamberimizin ifadesiyle "cennet anaların ayakları altında." Bu onlara ne kadar hürmet etmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. En azından Türkiye'de son zamanlarda çeşitli faaliyetlerle kadınlarımız ön plana çıkartılmaya çalışılıyor. Özellikle bu gün kadın çiftçilerimizin öne çıkartılması çok anlamlı. Emeği geçenleri kutluyorum."
Türkiye'de kadınlara yönelik sivil toplum kuruluşlarının kadınların çalışmasını tavsiye ettiğini anımsatan Sağlam, zaten kadınların kocalarından daha çok çalıştığını dile getirdi. Sağlam, "Çiftçilerimizin, esnaflarımızın kadınları zaten çalışıyor. Bu kadınlarımız tarlada eşiyle beraberdir, ayrıca eve geldiği zaman da çocukların, beylerin yemeğini hazırlar, ev işlerini yapar. Yani erkekten daha da fazla görevler yapıyordur kadınlarımız. Ama bu yanlış. Erkekler, kadınlarının görevlerini paylaşmalı ve onların yükünü paylaşmalı" diye konuştu.
Sözlerinde kadın cinayetlerine de yer veren Sağlam, "Bütün dünyadan utanılacak düzeyde kadın cinayetlerimiz var. Gerçi son bir yılda birazcık azalmış ama bu elbette ki yeterli değil. Çünkü bize yakışmayan, kültürümüze yakışmayan medeniyetimize yakışmayan olaylar bunlar. Bu olaylara bir türlü mani olamıyoruz ama artık bitmeli. Ayrıca şunu da unutmamak gerekiyor. Bir filozof diyor ki, 'toplumların kültür seviyesi, annelerin kültür seviyesiyle eşdeğerdir.' Yani kızlarımızın okuması gerekiyor. Eğer anneleri okutmadıysanız, bütün ülkenin kültür seviyesi ancak o annelerin kültür seviyesi kadar olacaktır. Bunu da unutmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Yarışmada konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu'da, bu tür yarışmalarla kırsal kesimlerde yaptıkları çalışmaların sonucunu görüp, hem de kadınların sosyal aktivitelerde yer almalarına imkan sağladıklarını söyledi. Emiralioğlu, şunları kaydetti:
"Kadınlarımız bugün iş hayatında, siyasette, sanatta, eğitimde ve tarımda çok önemli görevler üstlenmektedir. Ama Türk kadının henüz hak ettiği yerin çok uzağında olduğu bir gerçektir. Tüm gayretlerimiz de kadını hak ettiği yere getirmek içindir."
Yöresel sanatçılar Zafer Bertizlioğlu ve Mehmet Hacıbebekoğlu'nun da seslendirdikleri türkülerle renk kattıkları programa Vali Şükrü Kocatepe, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Belediye Başkanvekili Cevdet Kabakçı, İl Emniyet Müdürü Metin Aşık, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Temizkan, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Topçuoğlu ve çok sayıda ilgili katıldı. -
Editör: Haber Merkezi