31 Ocak 2013 tarihine ertelenen ve tüm sanıkların yargılanmasına karar verilen duruşma sonrası adliye çıkışında açıklamalarda bulunan ölen kişilerin yakınları, tüm suçun göçükte ölen mühendisler Halil Tatlı ve Nail Yılmaz’ın üzerine atılmak istendiğini söylediler.
 
Park Teknik A.Ş. tarafından işletilen ve 11 kişinin hayatını kaybettiği Afşin-Elbistan B Termik Santralı’nın kömür havzası Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 ve 10 Şubat 2010 tarihlerinde meydana gelen göçüklerle ilgili Elbistan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşması yapıldı.
 
9’u Park Teknik A.Ş.’de görevli, 14’ü de EÜAŞ’ta görevli olmak üzere toplam 23 kişinin Türk Ceza Kanunu’nun Bilinçli Taksirle Birden Çok Kimsenin Ölümüne Sebebiyet Vermek suçunu düzenleyen 85/2 ve 22/3 maddeleri gereğince 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının istendiği duruşmaya ölen işçilerin yakınları, sanıklar ve her iki tarafından avukatları katıldı.
EÜAŞ Görevlileri Yargılanacak
Sanıkların ve ölen işçilerin yakınlarının ifadelerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti, ilk duruşmada sanık avukatlarının EÜAŞ’ta görevli 14 sanığın 4483 Sayılı Devlet Memuru kapsamında olması nedeniyle soruşturma izninin alınması yönündeki taleplerini reddederek EÜAŞ’ta görevli kişilerin yargılanmasının devamına karar verdi. Mahkeme ayrıca, ölen işçilerin yakınları ve avukatlarının sanıklarının tutuklanması talebini de reddetti. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 31 Ocak 2013 tarihine erteledi.
 
Yusuf Yıldırım; “Suçu Ölenlerin Üstüne Atıyorlar”
Duruşma sonrası Elbistan Adliyesi çıkışında açıklama yapan ölen işçilerin yakınları, mahkemede sanıkların suçu göçükte hayatını kaybedenlerden Jeoloji Mühendisi Halil tatlı ile Maden Mühendisi nail Yılmaz’ın üzerine attıklarını söylediler.
 
Ölen işçilerden Cuma Yıldırım’ın babası Yusuf Yıldırım; “Suçu ölenlerin, Nail Yılmaz’ın üstüne atıyorlar. Kendileri kusurlu. Orada çalışma olmasa 150 metre tabanda ne iş yapıyorlardı. Yargıya güveniyoruz” şeklinde konuştu.
 
Ali Koşan; “Ölmüş İnsanların Üzerine Suç Atmak Çok Kolay”
Ölen işçilerden Muhsin Koşan’ın kardeşi Ali Koşan ise Türk adaletine güvendiklerini belirterek; “Burada göçük altına kalan 2 tane insanın üzerine suç atılmaya çalışılıyor. Ölmüş insanlar ifade veremiyor onlara suç atmak çok kolay. Nail bey’in, Halil bey’in üzerine atmaya çalışıyorlar suçu. Çok yazık. Mahkeme de bunu da beyan ettim, mahkemenin bunu değerlendireceğine de inanıyorum. Mağdur ailelere maaş bağlandı iddia ediliyor. Bu göçük olayından yaklaşık 45 gün sonra bizlere de geldiler ‘ölen kişilerin annesini, ailesini maaşa bağlayalım’ denildi. Biz kabul etmedik. Neden? Çünkü bunu mahkemede koz olarak kullanacaklarını biliyorduk. Olayın üzerinden yaklaşık 22 ay, 673 gün geçmiş ve bu insanlar bugün mahkemede çıkmışlar biz mahkemede maaş bağlattık diyorlar. 22 ay içerisinde kaç defa maaş vermişler gidip bir baksınlar. 2 ay bir maaş verdiler, daha sonra o maaşları geriye çektiler. Bunu mahkemede koz olarak kullanmak için yaptılar. Gerçekten acı bir durum. Ben kesinlikle maaş almadım, ne bir maaş, ne bir yardım ne de herhangi bir şeylerini kabul etmedim” dedi.
 
Avukat Kazım Oluç; “Bilirkişi Raporuna Göre Park Teknik Tamamen, EÜAŞ Kısmen Kusurlu”
Ölen işçilerin yakınlarının avukatlarından Kazım Oluç ise, bu duruşmayla tüm sanıkların yargılanmasına karar verildiğini belirterek; “Artık EÜAŞ dahil tüm sanıkların yargılanmasına mahkeme karar verdi. Tekrardan izin alınmasına gerek EÜAŞ yetkililerin de yargılanması için. Bu dava da ölen 11 kişi hiçe sayılmakta. Park Teknik A.Ş. tarafından ölen kişilere sadece tazminat verildi iddiasıyla olaylar kapatılmak istenmekte. Ölen kişiler öldüğüyle yanına kalması kâr olarak kabul edilmekte. Ne yazık ki insan hayatına verilen değer hiçe sayılmaktadır. Biz adaletin tecelli edeceğine ve tüm sanıkların ceza alacağına inanıyoruz.
Sanıkların üzerine atıl suçun vasıf ve mahiyeti bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermektir. Bu suç da 2 yıldan 15 yıla kadardır. Olayda 11 maktulün öldüğü dikkate alındığınsa sanıkların üst haddinden cezalandırılması gerekir. Üst hatan cezalandırıldıklarında bilinçli taksirle işledikleri için suçu yine artırım yapılacak ve 18-20 yıl civarında bir ceza alabileceklerdir. 1980 yılında darbe yapan Kenan Evren 2010 yılındaki değişiklikten sonra tutuklanmasına mahkeme tarafından karar verilmiş olmasına rağmen olayın üzerinden 22 ay geçtiği iddiasıyla haklarında 20 sene ceza istenen şahısların tutuklanmamış olmasını biz kabul etmiyoruz. Adalete güveniyoruz, inşallah bir dahaki celsede tutuklanacaklarına inanıyoruz.
Bilirkişi raporlarına göre kusur, tamamen Park Teknik A.Ş. ile kısmen EÜAŞ’tadır. Gerekli ölçümler yapılmış olsaydı bu kaza meydana gelmeyeceği açıkça bilirkişi raporlarında bellidir. Park Teknik A.Ş. daha kusurludur kazanın meydana gelmesinde” şeklinde konuştu.
 
9 Kişi Halen Toprak Altında
Afşin-Elbistan B Termik Santralı’nın kömür sahası olan Park Teknik A.Ş. tarafından işletilen Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde göçük meydana gelmiş, göçüklerdeYaşar Aklaya, Ruşen Demir isimli işçi hayatını kaybetmiş, Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz, işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat hayatını kaybetmişti. Toprak altında kalen 9 kişiyi bulmak için yapılan tüm arama çalışmaları sonuçsuz kaldı ve 9 kişi halen toprak altında.
 
 
Editör: Haber Merkezi