Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olan ancak 1950'li yıllarda kurutulan Gavur Gölü'nün, yeniden "kuş cenneti"ne dönüşebilmesi için başlatılan "Orta Yol" projesi devam ediyor.
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Beyoğlu beldesindeki Gavur Gölü, Beyoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş'un başkanlığını yaptığı Gavur Gölü Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından hazırlanan Orta Yol projesiyle, hem çevrecileri hem de kurutulma sırasında dağıtılan toprakları işleyen köylüleri "orta yolda" buluşturmayı amaçlıyor.
Okumuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte dünyanın en büyük kuş göç yolları üzerinde bulunan gölün, kurutulma çalışmalarına kadar yaklaşık 350 çeşit kuş türünü barındıran ve konaklama imkanı sunan ekolojik bir havza olduğunu söyledi.
Dünya ekosisteminde yer alan önemli kuş göç yolu üzerindeki göllerin kurutulmasıyla, zengin kuş popülasyonun önünün kesildiğini savunan Okumuş, şöyle devam etti:
"Doğa kendine verilen zarara ancak 15 yıl dayanabildi. Çeşitli nedenlerle göl kod kaybetti ve toprak yatağı 3-4 metre civarında düştü. Yeniden çanaklaştı, göllüğünü hatırlamaya ve su tutmaya başladı. Kışın yağmur yağdığında yine eski halini aratmayacak şekilde göl haline geldi. Kurutma işleminden sonra dağıtılan topraklarda önceleri iyi gelir elde eden çiftçi, son 30 yıldır ekili alanları su basması nedeniyle zarar etmeye başladı."
Okumuş, gölün yeniden kuş cenneti haline getirilmesi için mücadele eden çevrecilerle tarım yapmak isteyen bölge çiftçisinin zaman zaman karşıya geldiğini söyledi.
-Proje 3 ayaktan oluşuyor-
Okumuş, projenin hayata geçirilmesiyle sulak olduğu dönemlerde halen çeşitli kuş türlerinin geldiği gölün, gerek ülke gerek bölge gerekse Kahramanmaraş turizmini hareketlendireceğini söyledi.
Projenin 3 ayaktan oluştuğunu ifade eden Okumuş, şunları kaydetti:
"Birinci aşamada, göl içerisindeki Dışbudak ormanlarının milli park ve hayvanat bahçesi olarak değerlendirilmesi öngörülüyor. İkinci ayağında da gölün en çukur bölümündeki 10 bin 300 dönümlük alanı kuş cenneti haline getirerek etrafının setlerle çevrilmesini planlıyoruz. Üçüncü bölümde ise oluşturulacak kuş cenneti ile Dışbudak ormanları arasında bir kanal yapmayı hedefliyoruz."
 
Editör: Haber Merkezi