Elbistan ve Afşin’in temiz enerji kaynağı olan doğalgaz ile ısınması için çalışmaları son aşamaya getirilen doğalgaz yapım ihalesi de tamamlandı. İhaleye 10 firma katıldı. BOTAŞ tarafından yapılacak olan değerlendirmenin ardından, tahminen Mayıs ayı içerisinde ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalanacak. Sözleşmenin ardından Elbistan ve Afşin’e doğalgaz taşıyacak boruların döşenmesine başlanacak.
AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Yunus Kaan Kısaca, AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’ın girişimleri ile başlatılan doğalgaz projesinde son aşamanın da tamamlandığını ifade ederek, bundan sonra hızlı bir şekilde boruların döşenerek, Elbistan ve Afşin’e gaz akışının başlatılacağını söyledi.

Doğalgaz ile ilgili olarak yaşanan bilgi kirliliğine de değinen Kısaca, bazı aksaklıklar nedeniyle projede gecikme yaşansa da, Elbistan ve Afşin’e doğalgaz taşıyacak boruların yapımı amacıyla açılan ihalenin 8 Nisan 2015 günü itibarı ile tamamlandığını, ihaleye 10 firmanın teklif verdiğini söyledi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın, geçtiğimiz haftalarda Elbistan’da yaptığı incelemeler sırasında, doğalgaz yapım işini alan firmayla Mayıs ayı içerisinde sözleşme imzalayacaklarını belirttiğini hatırlatan Kısaca, “BOTAŞ, ihaleye katılan firmaların tekliflerini hemen incelemeye aldı. Detaylı bir inceleme yapacak olan BOTAŞ, ihale kanunundaki resmi prosedürlerin tamamlanmasının ardından, Mayıs ayı içerisinde bu ihaleyi sonuçlandıracak ve herhangi bir aksilik yaşanmazsa ilgili firma ile Elbistan’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız sayın Taner Yıldız ile Grup Başkanvekilimiz sayın Mahir Ünal’ın katılımı ile sözleşme imzalanacak” dedi.
 
Elbistan için tarihi yatırım
            
Özellikle kış aylarında yoğun bir hava kirliliğinin yaşandığı Elbistan için doğalgazın tarihi bir yatırım olduğuna dikkat çeken Kısaca, şunları söyledi:
           
 “AK Parti Grup Başkanvekilimiz sayın Mahir Ünal’ın girişimleri ile Elbistan ve Afşin’in doğalgaz ile ısınması amacıyla hazırlanan proje, biraz gecikmeli de olsa son aşamaya geldi. Şuanda doğalgazı ilçemize taşıyacak olan boruların döşenmesi için ihale yapıldı. Kısa süre içinde ihale süreci tamamlanacak ve sözleşme imzalandıktan sonra boru döşenmesine başlanacak. Elbistan’da yaşanan hava kirliliğini sona erdirecek olan doğalgaz, ihale şartnamesindeki süre içinde ilçemize ulaşacak. Bu arada doğalgazın şehir merkezindeki dağıtımını yapacak olan firma ile de görüşmeler yapılıyor. Paralel olarak şehir içi dağıtımı da tamamlandığı takdirde, kısa süre sonra memleketimizde doğalgaz kullanmaya başlayabileceğiz. Bu yatırım, Elbistan ve Afşin için tarihi bir yatırımdır. Birçok ilde dahi doğalgaz yokken, ilçemizde halkımız doğalgaz kullanacaktır. Projeyi başından beri bizzat takip eden ve bu aşamaya gelmesinde büyük emekleri olan Grup Başkanvekilimiz sayın Mahir Ünal’a çok teşekkür ediyoruz.”
          
  Elbistan’a doğalgaz gelmeyeceği, yapılan çalışmaların sadece göstermelik ve seçim yatırımı olduğu yönündeki dedikoduların bölge halkının aklını karıştırdığını anlatan Kısaca, “Bir merkeze doğalgaz getirilmesi 3-4 aşamadan oluşuyor. Bu aşamalar tek tek ilerliyor. Şuanda Elbistan için son ihale gerçekleşti. Bu ihale BOTAŞ tarafından yapıldı ve BOTAŞ’a ait resmi internet sitesinde de ihale ile ilgili bilgiler mevcut. Sırf muhalefet olmak amacıyla yapılan yatırım ve hizmetlere çamur atmak, bilgi kirliliği oluşturarak halkımızın aklında soru işaretleri bırakmak, kimseye bir şey kazandırmaz. Biz hizmetlerimizi kamuoyuyla sürekli paylaşarak ve şeffaf bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu hizmetimiz de inşallah kısa bir süre sonra tamamlanacak, halkımız rahata kavuşacak” dedi.
 
İhaleye 10 firma katıldı
            Elbistan ve Afşin’e doğalgaz taşıyacak olan 16 inçlik boru döşeme işiyle ilgili ihale BOTAŞ tarafından 8 Nisan 2015 günü yapıldı. Bir firmanın teklifi geçersiz sayılırken, 9 firmaya ait teklifler değerlendirmeye alındı. İhaleye en düşük teklifi 8 milyon 250 bin dolar ile VEMAK İnşaat verdi.
         
  Elbistan ve Afşin Doğalgaz Hattı Yapım İhalesi’ne katılan firmalar ve verdikleri teklifler şöyle:
VEMAK İnşaat 8 milyon 250 bin dolar, San İnşaat+Sadana Mühendislik 8 milyon 697 bin dolar, ACD İnşaat 8 milyon 894 bin dolar, Efor Yapı 9 milyon 165 bin dolar, Aykon Elektrik 10 milyon 791 bin dolar, ERG Altyapı İnşaat 28 milyon 666 bin TL, Mescioğlu İnşaat 30 milyon 815 bin TL, Asıl İnşaat+Met İnşaat 30 milyon 984 bin TL, Tekfen İnşaat 79 milyon 980 bin dolar. İhaleye teklif veren Şark İnşaat+Aslı Berk Yapının teklifi ise geçersiz sayıldı. 
Editör: Haber Merkezi