Birleşik Arap Emirlikleri’nin ulusal enerji şirketi TAQA’nın EÜAŞ ile birlikte ortaklaşa yapacağı 12 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’nin enerji merkezi haline gelecek olan Afşin-Elbistan Bölgesi’ndeki aksilikler bitmek bilmiyor.
Santrallerdeki türbin arızalarından sonra şimdi de kömür sıkıntısı başladı. Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin 3. ünitesi 2011 yılında meydana gelen arıza nedeniyle, B Termik Santrali’nin 3. ünitesi 2012 yılındaki arıza nedeniyle, 2. ünitesi de Şubat Ayı’nda çıkan yangın nedeniyle devre dışı kalmıştı.
A Termik Santrali’nde 3, B Termik Santrali’nde 2 ünite elektrik üretebilir durumda olurken, bu aksiliklerin üzerine bir de kömür sıkıntısı geldi. EÜAŞ Genel Müdürlüğü, her iki santralin emre amadeye hazır olan ünitelerin kömür yetersizliği nedeniyle tam kapasiteyle çalışamadığını belirtti.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür havzası olan Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde meydana gelen göçükler nedeniyle sahada kömür üretiminin durması üzerine A Termik Santrali’nin kömür havzası olan Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kışlaköy Açık Kömür İşletmesi her iki santralın kömür ihtiyacını karşılamaya çalışsa da işletmeden santrallere verilen kömür yetersiz kaldı.
Konuyla ilgili EÜAŞ yaptığı açıklamada; “A ve B termik santralına kömür, kışlaköy kömür havzasından sağlanmakta olup, verilen kömürle her iki santralın maksimum iki ünitesi çalıştırılabilmektedir. Kömür yetersizliğinden dolayı santrallerin ikişer ünitesi bile tam kapasitede çalıştırılamamaktadır. Bu nedenle 2. ünitede meydana gelen yangından dolayı da herhangi bir üretim kaybı söz konusu değildi” denildi.
Kömürün Yarıya Yakını Kül Olarak Atılıyor
EÜAŞ Genel Müdürlüğü, B Termik Santrali’nde çıkan yangın sonrası hasar tespit çalışmaları ile yangında büyük hasar gören ünitenin tekrar devreye alınması noktasında hasarın en kısa sürede giderilmesinin sağlanacağını belirtirken, 3-4 aydır AEL’den santrallere verilen kömürün kalorisinin çok düşük olduğu öğrenildi. Kömürün kalorisinin çok düşük olması nedeniyle santrallere verilen kömürlerin yüzde 50’ye yakın gibi bir bölümünün kazanlardan kül olarak alındığı öğrenildi.
Editör: Haber Merkezi