Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Suriyeli mültecilerin kaldığı çadır kentteki marketlerde meyve ve sebze fiyatlarını yüksek bulunca duruma tepki gösterdi. Market yetkililerini azarlayan Kocatepe, denetimlerin daha da sıkılaştırılmasını isteyerek, "Burada vebal var, günah var. Böyle şey olur mu" dedi.
Kahramanmaraş'ta, 16 bin Suriyelinin barındığı çadır kentte, Birleşmiş Milletler'in (BM) her Suriyeli için aylık 80 TL yardım yapmaya başlamasıyla birlikte 2 gün önce market uygulamasına geçildi. Buna göre, artık mülteciler için sıcak yemek çıkartmak yerine, kartlara her ay 80 TL para yatırılarak, kendi alışverişini yapmasına ve yemeklerini pişirmesine imkan verildi.
Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe de faaliyete geçen marketleri gezerek, incelemelerde bulundu. Çadır kentten sorumlu Türkoğlu Kaymakamı Tuncay Akkoyun ile birlikte reyonları dolaşan Kocatepe, çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Vali Kocatepe, sebze ve meyvelerin bulunduğu manav reyonunda gördüğü fiyatlara
ise tepki gösterdi.
Domates, biber, patates, soğan ve karpuz fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyen Kocatepe, market yetkililerini azarlayarak, "1 lira 90 kuruşa domates yok çarşıda. Nerede buranın sorumlusu gelsin buraya. 1 lira 20 kuruşa karpuz var mı çarşıda. 1 liradan aşağıda karpuz. İlk çıktığında 1,20'ydi. Bu patatesler, soğanlar bu kadar pahalı değil. Burada vebal var günah var. Böyle şey olur mu?" dedi.
Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kocatepe, çadır kentte sıcak yemekten normal erzak vererek beslenme sistemine geçildiğini aktardı. Suriyeli mültecilerin kartlarına para yükleyerek alışverişlerini yapmalarına imkan tanıdıklarını ifade eden Kocatepe, yüksek fiyat uygulayanların ise cezalandırılacağını kaydetti. Kocatepe, şöyle konuştu:
"Sistem yeni kuruluyor. Bugün fiyatlara baktık biraz farklı gibi. Bizim korktuğumuz da bu zaten. Onun için özellikle ihaleye çıkarken her 3 marketin de aynı kişi tarafından alınmamasına dikkat ettik. Şartnamemizi ona göre yazdık. Bir market ihalesini alan diğerine giremedi. Bunların üçü de şimdi ayrı ayrı kişilerin. Yani aralarında rekabet oluşsun, fiyat dengesi oluşsun diye ama, tabi burası biraz şehirden uzak bir yer olduğu için baktık fiyatlar özellikle sebze, meyve de farklı gibi geldi. Mesela domates 1,90 görünüyor fiyatı. Ama sanıyorum 1,50 civarında gibi. Karpuz, patates, biber gibi sebze ve meyve fiyatlarında şehirden biraz farklılık var gibi gördük. Arkadaşlarımız kontrol edecekler. Biz şartnamemizde bunları müeyyidelendirdik. Yani fiyatlarında çarşıdaki, yani Kahramanmaraş merkezdeki marketlerdeki fiyatlardan yükseklik varsa onun cezasını da koyduk. Onu görecekler, cezasını da alacaklar. Bu denetimi çok sıkı tutmaya çalışıyoruz. Ama yeni başladığı için bu 2 günlük burası. Dün bir bugün iki. Bundan sonra denetimimiz daha sıkı olacak. Her malın fiyatı farklı bir fiyatsa her mal için ceza vereceğiz. O zaman akılları başlarına gelirler. Belirli rakamlar koyduk. Bundan sonra daha sıkı denetleyeceğiz."
Daha sonra tüm reyonları dolaşıp, alışveriş yapan Suriyelilerden görüşlerini alan Kocatepe, fiyatların şehir merkezine göre düzeltilmesini istedi. Bunun üzerine etiket fiyatları, Kocatepe'nin isteğine uygun şekilde indirildi.
 
Editör: Haber Merkezi