Afşin’e bağlı Büget Mahallesine kurulması planlanan 10 MW’lik Güneş Enerjisi Santrali’ne (GES) ÇED olumlu raporu verildi.

Afşin ilçesine bağlı Büget Mahallesi, Çal Eteği mevkiinde, Uluder Elektrik Üretim A.Ş. tarafından 200 dönüm arazi üzerine 10 MWe kurulu gücünde Büget Güneş Enerji Santrali’nin (GES) kurulacak. Proje kapsamında her biri 265Wp kurulu güce sahip 44 bin adet güneş paneli yerleştirilecek. Proje kapsamında kristal silisyum tipi güneş paneli teknolojisi kullanılacak. Hazırlık aşaması 16 ay, inşaat dönemi 15 ay olmak üzere toplam yatırım süresi 31 ay olarak planlanan projenin ekonomik ömrü ise 49 yıl olarak hesaplandı. Proje alanına daha önce yer seçimi amacıyla güneş ölçüm istasyonu kurulmuş, yapılan ölçümler sonucu proje alanının güneş ışınım değeri 1.664,8 kWh/m².yıl olarak ölçülerek proje alanı santral kurulması için uygun bulundu. Toplam kurulu gücü 10 MW olan santral, yıllık yaklaşık 19 milyon 975 bin kWh enerji üretecek.

GES’ten üretilen elektrik enerjisi proje alanına kuş uçuşu 24 km mesafede yer alan Doğanköy Trafo Merkezine bağlanarak ulusal sisteme verilecek. Projenin inşaatı aşamasında 40 kişi, işletme aşamasında ise 12 kişi çalışacak. Proje kapsamında her 4 bin 400 adet panel grubuna 1 trafo düşecek şekilde toplam 10 adet trafo merkezi inşa edilecek.

Afşin’deki en büyük güneş enerjisi yatırımlarından bir olan projenin ÇED onayı ile ilgili olarak Kahramanmaraş Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer alan duyuruda; “Afşin, ilçesi Büget Mahallesi, Çal Eteği mevkiindeki Uluder Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan 10 MW Büget Güneş Enerji Santrali projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiştir” denildi.

Editör: Haber Merkezi