Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan buğday taban fiyatının dünya şartlarında iyi sayılabileceğini ancak Türkiye'de üreticilerin yüksek girdi maliyetleri altında ezildiğini söyledi.
Hububat alım fiyatlarının geçtiğimiz yıl 665 lira olarak açıklandığını, bu yıl ise yaklaşık yüzde 10'luk bir artışla ton başına 720 lira olarak ilan edildiğini belirten Bulut, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Mehdi Eker, 2013 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı. Sayın Bakan, 2012 yılı içerisinde Anadolu Kırmızı Sert (ekmeklik) buğday fiyatının ton başına 665 liradan alındığını belirterek, bu yıl bu fiyatın ton başına 720 lira olduğunu bildirdi. Makarnalık buğdayda ise alım fiyatı ton başına 765 lira olarak belirlendi" dedi.
Dünyada çiftçiye verilen desteklerin çok yüksek olduğunu, Türkiye'de ise durumun aynı olmadığını belirten Bulut, çiftçinin yüksek girdiler nedeniyle yeteri kadar kar edemediğini söyledi.
Verilen fiyatın, hububattaki nişasta oranına göre değişeceğini dile getiren Bulut, şunları söyledi:
"Hükümet tarafından açıklanan buğday alım fiyatı, dünya piyasasına göre iyi bir rakam. Ancak, dünyada çiftçilere ödenen destekler yüksek, girdiler düşük olduğu için, daha yüksek bir kazanç elde ediyorlar. Bizde ise girdiler çok yüksek, destekler yeteri seviyede değil. Türkiye'de 70-80 bin liraya aldığımız traktör, Avrupa'da 35 bin liradan alınabiliyor. Ayrıca tarım araçlarından alınan vergiler çok düşük. Aynı oranda girdiler ve desteklerle çiftçilik yapamadığımız için, bizim çiftçimiz daha az kar ediyor. Hatta kar etmeden ürününü satmak zorunda kalıyor."
 
Editör: Haber Merkezi