Maden Teknik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından Afşin’e bağlı Hüyüklü Köyün’de bulunan 1 milyon ton bakır madeni bölge halkını sevindirdi.
Afşin’e bağlı Hüyüklü Köyün’de MTA Genel Müdürlüğü, 5 yıldır çalışma sonucu 1 milyar bakır rezervi bulunduğu açıklaması yapıldı. Yapılan bu açıklama sonrası bölge halkında büyük sevinç yaşandı. Özelikle köyde yaşayan vatandaşlar iş imkanı bulacaklarından dolayı gözlerini bu sahaya dikti.
Afşin’in maden zengini bir yerleşim yeri olduğunu kaydeden Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, “Türkiye’de Anadolu’da özellikle bir efsane var; Anadolu’nun altı madenlerle dolu, petrollerle dolu ancak yeraltı kaynaklarını çıkartıp işleyemiyoruz diye halk arasında söylentiler var. Bu söylentiler her zaman halk arasında söylenir. Bugün bunun efsane olmadığını gerçek olduğunu Afşin’in Hüyüklü köyünde ispatlanmış durumda. MTA araştırmaları çerçevesinde Türkiye’de büyüklük bakımından birinci sırada yer alabilecek bakır madenin tespiti yapılmış durumda. Bu bölgenin dünya çapında bir bakır rezervine sahip olduğu uzmanlarımızın araştırmaları sonucunda ortaya çıkmış durumda. Bu sevindirici haberi duyduktan sonra buraya inceleme yapmak üzere geldik ve yetkililerimiz burada bu güzel haberleri ve bilgileri verdiler. Kahramanmaraş ve özellikle Afşin bölgesinin ülkemizde linyit yatakları bakımından Türkiye’de birinci olduğu biliniyordu, ilçemiz bakır yatakları bakımından da çok zengin olduğunu gösterdi. Maden bakımından ülkemiz bir hayli zengin ancak sahaların işletilmesiyle alakalı hala eksikliklerimiz var. Hüyüklü köyümüzde bulunan rezerv kaç yıl sonra işletmeye açılır bilmiyorum ama bizler bölgemizin ve ülkemizin zenginliğini ortaya çıkartarak hayatımızı devam ettireceğiz. Bölge insanlarımız bu zenginlikten mutlaka faydalanacaktır.” dedi.
-“Rezerv yok diye terk edilmiş”
Çeşitli firmalar Hüyüklü Köyü’nde incelemelerde bulunmuş fakat maden yok diye tekrar ocaklar kapatılmış.
-“Köy halkını sevindirdi”
Köy halkını sevindiğini hatırlatan Hüyüklü Köyü Muhtarı Aslan, “Hüyüklü’de 80’li yıllarla 90’lı yıllar arasında burada maden çalışmaları yapıldı belirli firmalar tarafından fakat sonradan terk edildi. MTA firması burada yapmış olduğu çalışmalar neticesinde güzel bir rezerv olduğunu ifade edildi. Bu bizi bölge halkı olarak çok sevindirdi. Bu çalışma bir nevi köy halkının umudu oldu. İnşallah bu çalışmaların devamı gelir. Burada bulunan rezervin Afşin halkına, köy halkımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu. 
 Diğer taraftan Afşin’de MTA’nın yapmış olduğu çalışmalar sonucunda 4.4 miyar ton kömür rezervi bulunmuştu.
Editör: Haber Merkezi