Afşin’de trafik güvenliğini artırmak amacıyla “Ortalama Hız Tespit Sistemi” kuruluyor. Sürücülerin hız limitlerine uymasını sağlamak için hayata geçirilecek sistem, geniş bir güzergâhta etkili olacak.
Yeni sistem kapsamında Afşinbey Caddesi girişinden başlayarak Elbistan’ın Karaelbistan Mahallesi ve Göksun ilçesinin girişine kadar uzanan güzergâh, “hız koridoru” olarak belirlendi. Bu hat boyunca sürücüler, ortalama hızlarına göre denetlenecek.

Sistem çerçevesinde güzergâh boyunca Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) kameraları yerleştirildi. Sürücüleri bilgilendirmek amacıyla uyarı levhaları ve trafik işaretleri de kurulmaya başlandı. Kurulumun tamamlanmasının ardından sistem 7 gün 24 saat aktif şekilde çalışacak.
“Ortalama Hız Tespit Sistemi”, araçların anlık hızını değil, iki nokta arasındaki geçiş süresini baz alıyor. Araç ilk noktadan geçerken zaman ve görüntü kaydı alınıyor. İkinci noktada aynı bilgiler tekrar kaydediliyor. Mesafe, geçen süreye bölünerek ortalama hız hesaplanıyor. Eğer sürücünün ortalama hızı yasal sınırın üzerindeyse, sistem otomatik olarak ceza uyguluyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen uygulama, Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi kapsamında hayata geçiriliyor. Türkiye genelinde 4 bin kilometreden fazla alanda uygulanan bu sistemle, hız kaynaklı kazaların azaltılması ve trafik güvenliğinin artırılması hedefleniyor.
Yetkililer, sürücülerin hız limitlerine uymaları gerektiğini hatırlatarak, yeni sistemle birlikte denetimlerin daha etkin hale geleceğini vurguladı.





