Küresel iş dünyasında "Yapay Zekâ" bir yardımcı olmaktan çıkıp, kendi başına karar verebilen bir "Ajan"a (AI Agents) dönüşüyor. TÜSAYDER (Satın Alma Profesyonelleri ve Yöneticileri Derneği) Yönetim Kurulu Eş Başkanı Dr. Mehmet Sarıdoğan, 11 Nisan’da gerçekleştirecekleri 13. Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi STZ’26 öncesinde, dev şirketlerin tedarik zincirlerini otonom sistemlere emanet etmeye başladığını ve bu dönüşümün milyar dolarlık tasarruf kapılarını araladığını duyurdu.

“Yapay Zekâ Ajanları” karlılıkta %4 ila %10 arasında artış sağlıyor

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden McKinsey’nin Kasım 2025 tarihinde yayınladığı "The State of AI in 2025" raporu, satın alma ve tedarik zinciri yönetimindeki çarpıcı değişimi gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre, yapay zekayı sadece veri analizi için değil, bağımsız karar verebilen “AI Agents” (Yapay Zekâ Ajanları) olarak operasyonlarına entegre eden öncü şirketler, rakiplerine oranla 3.7 kat daha fazla yatırım getirisi (ROI) elde ediyor. Raporda, bu otonom sistemlerin tedarik zinciri maliyetlerini son 12 ayda %20 oranında düşürdüğü ve şirketlerin toplam kârlılığında (EBIT) doğrudan %4 ila %10 arasında bir artış sağladığı vurgulanıyor.

“Yapay Zekâ Artık Sadece Öneri Sunmuyor, İhaleyi Yönetiyor”

Dr. Mehmet Sarıdoğan, zirvede ele alınacak “Agentic Procurement” (Ajanik Satın alma) kavramının sektör için bir kırılma noktası olduğunu ve 2028’e kadar günlük iş kararlarının en az %15’inin Agentic AI ile otonom olarak alınacağı belirterek şu değerlendirmede bulundu:

“Eskiden yapay zekadan bize veri özetlemesini beklerdik. Bugün ise McKinsey’nin 2025 verilerinin de doğruladığı üzere, ‘Ajanik Yapay Zekâ’ dönemindeyiz. Artık insan müdahalesi olmadan tedarikçi seçen, pazarlık yapan ve sipariş onaylayan otonom sistemleri konuşuyoruz. Türkiye’deki şirketler için bu bir seçenek değil, küresel kârlılık yarışında kalabilmek için tek yol. Çünkü bugüne kadar satın alma ekipleri 'ne olduğunu' raporlamakla vakit kaybediyordu; artık sistemlerin kendi hatasını bulup kendi kendini iyileştirdiği bir döneme giriyoruz. Süreç madenciliği ile şirketlerimizin 'röntgenini' çekiyor, insanların anlattığı hikayelere değil, sistem loglarının gösterdiği çıplak gerçeklere bakıyoruz. 'Agentic Procurement' dediğimiz bu yeni evrede, yapay zekâ sadece bir danışman gibi öneri sunmuyor; bir iş ortağı gibi satın alma talebinden siparişin teslimatına kadar tüm süreci uçtan uca yönetiyor. Bu, kontrolü elden bırakmak değil, aksine hata payını sıfırlayan 'denetimli bir hız' yakalamaktır. 'Ajan' sistemlerimiz gizli israfları, kaçan iskontoları ve hatalı tedarikçi seçimlerini bizden daha hızlı fark ederek, nakit akışımızı anlık olarak koruma altına alıyor. 11 Nisan'da gerçekleştireceğimiz TÜSAYDER STZ’26 Zirvesi’nde bu 'ajanların' operasyonel yükü nasıl devraldığını ve insanın stratejik zekasını nasıl özgürleştirdiğini konuşacağız ve bir robotun milyon dolarlık bir ihaleyi insandan daha verimli ve etik şekilde nasıl yönetebildiğini canlı örnekleriyle göstereceğiz.”

Mindzie CEO’su James Henderson 11 Nisan’da Wyndham Grand İstanbul’da

Yapay zekanın bu devrimsel etkisi, 11 Nisan 2026 tarihinde Wyndham Grand İstanbul Levent’te düzenlenecek olan “Satın Almanın Yeni Çağı” temalı, XIII. Satınalma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi’nde tartışılacak.

Zirvenin teknoloji odaklı en dikkat çekici oturumu olan “Agentic Procurement: AI Süreç Madenciliği ile Otonom Satınalma” panelinde; otonom süreçlerin dünyadaki öncülerinden Mindzie CEO’su James Henderson konuk olacak oturumun moderatörlüğünü ise TÜSAYDER Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Altuntaş yapacak. Oturumda, bir talebin (PR) teklife (RFQ) ve ardından siparişe (PO) dönüşme sürecinin yapay zekâ ajanları tarafından nasıl "insansızlaştırıldığı" ve bu sayede hata payının nasıl düşürüldüğü canlı akışlar üzerinden katılımcılara aktarılacak.

Satın almanın bu "Yeni Çağı"na tanıklık etmek ve 2026’nın ekonomi-teknoloji haritasında yerini almak isteyen tüm profesyoneller, Türkiye'nin en büyük satın alma buluşmasında bir araya gelecek.

Kaynak: bülten