Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğünden, 9 Şubat Sigara Bırakma Günü dolayısıyla açıklama yapıldı.

Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Tütün Ürünleri Kontrol Birimi Sorumlusu Dr. Muhammed Fatih Güvenç, tütün ürünlerinin pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını söyledi.

Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklama yapan Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü Tütün Ürünleri Kontrol Birimi Sorumlusu Dr. Muhammed Fatih Güvenç, “ Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde sigara; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Yapılan pek çok bilimsel çalışma da bunu desteklemektedir. Covid-19'lu hastalardan sigara içme öyküsü olanlarda; pnömoni (zatürre) gelişme, hastanede yatma, yoğun bakım ve ventilatör desteğine ihtiyaç duyma riski sigara içmeyen Covid-19’lu hastalardan 14 kat daha fazladır. Tütün ürünü kullanımı, Covid-19 açısından bir risk faktörü olduğu gibi vücudun hemen hemen her organına zarar verir ve önlenebilir pek çok hastalık, sakatlık ve erken ölüme sebep olur. Tüm bu riskler göz önüne alındığında, geç kalmadan bırakmak için adım atmak çok önemlidir.” Açıklamasında bulundu.

Sigarayı bırakmak isteyen bireylerin sağlık bakanlığı bünyesindeki hizmetlerden faydalanabileceğinin hatırlatan Dr. Güvenç, şu açıklamalara yer verdi:

“ İlk sigara bırakma gününden itibaren akciğerlerde, kalpte değişim başlar, yüksek kalp atış hızı normale döner, kan basıncı düşer, kan dolaşımındaki karbon monoksit seviyesinin normale döner ve zamanla bağışıklık sistemi güçlenir. 2-12 hafta içinde dolaşım düzelir ve akciğer kapasitesi artar, öksürük ve nefes darlığı azalır. Tüm bu iyileşmeler, vücutta Covid-19 enfeksiyonunun riskini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca çevredeki bireylerin, özellikle de çocukların pasif sigara dumanından korunması için de büyük kazanç sağlar.

Zararlı maddeyi denemenin; Özenti, Gösteriş, Kendini ispatlama, Arkadaş baskısı, Arkadaşlar arasında yer edinme, Otoriteye (ebeveyn, okul idaresi) karşı gelme gibi nedenleri vardır. Sigara bağımlılarının büyük çoğunluğu sigarayı bırakmak ister ya da bırakmayı düşünür. Eğer sizde bu kişilerden biriyseniz fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız merak etmeyin sigarayı bırakabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı veya alo171.saglik.gov.tr/TR-66718/birakmak-istiyorum sitesinden yardım alarak sağlık bakanlığı bünyesindeki hizmetlerden yararlanabilirsiniz Sigarayı bırak, hayatı bırakma! 9 şubat dünya sigarayı bırakma günü vesilesiyle Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak tütün bağımlılarının bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmelerini temenni ediyor, sağlıklı, mutlu, tütünsüz günler dileriz.”

Editör: Haber Merkezi