Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi’nde doğuştan 2 taraflı ileri derecede işitme engeli olan 2 çocuğa aynı gün içerisinde gerçekleştirilen ameliyatla biyonik kulak takıldı. 5 yaşındaki Şeyma Nur Ercan'ın sol kulağına, 2.5 yaşındaki İsmail Öpöz’ün sağ kulağına ameliyatla koklear implant (biyonik kulak cihazı) yerleştirildi. Üç hafta sonra cihazın programlaması yapılacak ve ardından 2 çocuk sesleri algılamaya başlayacaklar. Tıptaki adıyla ‘Kohlear İmplant’ olarak bilinen Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ilk kez yapılan biyonik kulak ameliyatı Konya ve çevresindeki illerde yaşayan işitme engelli çocuklara da umut olacak.

Selçuklu Tıp, Konya’da Bir İlki Daha Gerçekleştirdi

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Bahar Çolpan, ameliyatta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Armağan İncesulu’nun da hazır bulunduğunu belirterek, “ İşitme cihazından fayda görmeyen ileri derecede işitme kaybı olan 2 çocuk hastamıza 1,5 saat süren biyonik kulak (koklear implant) ameliyatı uyguladık. 3 hafta sonra yapılacak programlama ile hastalarımız sesleri algılamaya başlayacaklar. Bu süreçten sonrada iyi bir rehabilitasyon gerekiyor. Hastalarımızın biyonik kulaktan daha iyi fayda görebilmeleri için ailelerin düzenli bir şekilde bu eğitim sürecini takip etmesi gerekmektedir. 5-10 yıl gibi uzun bir tedavi takibi gerektiği için yaygın bir şekilde yapılamayan bu ameliyatı hastanemizde gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz ” dedi.

Hastanın Ameliyata Uygun Olması Çok Önemli

Biyonik kulak ameliyatında kullanılan cihazların çok pahalı olduğunu ancak devletin bu masrafı karşıladığını belirten Doç. Dr. Çolpan “Bu masrafın karşılanması maddi durumu iyi olmayan aileleri için umut oldu. Ancak uygun hastanın da seçilmesi çok önemli. Bu cihazların kullanılması için hastada ileri derecede işitme kaybı olması, 6 ay uygulanan işitme cihazından fayda görmemesi, zeka ve psikolojik gelişiminin normal olması gerekiyor. Ayrıca hastanın iç kulak ve beyin yapısının da uygun olması ameliyatın başarılı geçmesinde önemli rol oynuyor” dedi.

İşitme Sorunu Yaşayan 30 Çocuğu Takip Ediyoruz

Doç.Dr. Çolpan, “Hastanemizde ilk kez gerçekleştirilen bu ameliyatla diğer işitme engeli olan çocukların artık tedavi için il dışına gitmelerine gerek kalmayacak. Şuan hastanemizde işitme sorunu yaşayan 30 bebeğimizi takip ediyoruz. Bu bebeklerde işitme cihazlarından fayda görmezse, biyonik kulakla işitme sorunlarını çözme yoluna gideceğiz. Konya ve çevresi için önemli olan bu ameliyatı başarıyla gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz” diye konuştu.

Şeyma Nur Ablası İle Aynı Kaderi Paylaşmayacak

Şeyma Nur Ercan’ın 50 yaşındaki annesi Sıdıka Ercan, 24 yaşındaki kızı Merve Ercan’ın da işitme engeli olduğunu, kızının tedavi süreci geciktiği için ameliyat edilemediğini belirterek, “2 kızımın da işitme engelli olması beni çok üzüyordu. Kızım Merve’yi tedavi ettiremedik, ancak Şeyma Nur’un duyması ve konuşmasını çok istiyordum. Ablası gibi olmaması için Hacettepe Tıp’a götürdük. Maddi durumumuz iyi olmadığı için tekrar Konya’ya geldik. Kızım burada ameliyat oldu. Şuan gayet iyi durumda. Doktorlara çok teşekkür ederim. Kızımın işitip konuşacağı günü heyecanla bekliyorum” dedi.

2.5 Yaşındaki İsmail Öpöz’ün Ailesi de Mutlu

Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde yaşayan İsmail Öpöz’ün annesi 20 yaşındaki Şeyma Öpöz, “Bebeğimizin işitme engeli olduğunu Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan testlerin sonucunda öğrendik. Hacettepe Tıp’a gittik ancak orada çok sıra olduğu için tekrar Konya’ya geldik. Burada ameliyat oldu. Bebeğimizin sağlığına kavuşacağını günü dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi