Recep Akdağ’ın yurtdışından 5 bin kornea ithal edileceğini açıklaması, kornea nakli bekleyen hastalar için umut oldu. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın meclis kürsüsünden verdiği müjde, kornea nakli için bekleyen hastalar için umut oldu. Yurtdışından 5 bin kornea ithal edileceğini duyuran Sağlık Bakanı'nın açıklamaları korna nakli için bekleyen hastaları umutlandırdı. 2 yıl önce sağ gözünden kornea nakli olduğunu söyleyen 32 yaşında çiftçi Burhan Esen'de bunlardan biri. Esen 2 yıl önce sağ gözünden kornea nakli olmuş ancak bu süreçte sol gözündeki rahatsızlıkta nakil derecesine gelmiş. Yaklaşık 10 yıldan bu yana göz problemleri olduğunu belirten Esen "Problemleri biliyordum ancak çok üstüne düşmedim. Daha sonra kornea nakli olmam gerektiği söylendi. Birkaç hastane dolaştım ve nakil için başvurdum.

Yaklaşık 1 yıl sonra nakil için sıra geldi ve sağ gözümden kornea nakli oldum. Sol gözüm içinde sıra aldım ama yaklaşık 2 yıldır bekliyorum" dedi. Nakil olmadan önce sağ gözünün neredeyse bitme noktasına geldiğini ifade eden Esen "Nakil olduktan sonra sağ gözüm düzeldi ancak bu seferde sol gözüm kötüye gitti. Şuanda yazı okuyamıyorum. Araba kullanamıyorum. Çevremdeki insanlardan geriyim. Bunun için insanların bağış yapmasını bekliyoruz" diye konuştu. Bakan Akdağ'ın kornea ithali konusundaki açıklamalarını takip ettiğini söyleyen Esen "Bu açıklama bizi çok mutlu etti. Çünkü polikliniğe geldiğimizde yüzlerce kişinin nakili için sırada olduğunu görüyoruz. Değişik hastanelerden sıra alarak daha hızlı nakil olmaya çalışıyoruz ama kayıt için gittiğimizde "En erken 2 sene içinde sıra gelebilir. O da kesin değil" diyorlar. Bunun için bu ithal kornealar bizi umutlandırdı" şeklinde konuştu.

''KUR'AN OKUYAMIYORUM''

Ev hanımı Havva Gürsoy(59) ise kızının trafik kazası geçirdiğini duyduğunda gözünde oluşan kaşıntı sonrasında korneasında yırtık olduğunu öğrenmiş. Yaklaşık 2 yıldan bu yana kornea nakli için bekleyen Gürsoy, çocukluğundan beri bir ayağının aksadığını ancak gözünün görmemesinin çok daha fazla ağırına gittiğini söyledi. Gözündeki rahatsızlık nedeniyle Kur'an okuyamadığını dile getiren Gürsoy "Bu dünyada rahat edemedim. Öte dünya için Kur'an okuyordum. Şimdi onu da okuyamıyorum. Çok üzülüyorum" dedi. Bakan Akdağ'ın kornea ithali ile ilgili açıklamalarını hastanede öğrendiğini söyleyen Gürsoy "Duyduğumda çok sevindim. Ben, birçok hastaya göre iyiyim. Benden çok daha kötü durumda olan hastalar var. Ben okuyamıyorum, bir yere gidemiyorum, elimle arayarak gidiyorum. 12 yaşımdan beri hastanelere gelip gidiyorum. Ama bu rahatsızlık bana daha fazla geldi. Çok üzüldüm" ifadelerini kullandı. Konuşurken gözyaşlarını tutamayan Gürsoy eşininde rahatsız olduğunu belirterek "1 ay önce köyden geldik. 1 aydan beri daha evimizde 1 bardak çay içemedik. Her gün hastanelerdeyiz" diye sitem etti.

 

Editör: Haber Merkezi