Afşin İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, 10 Mart Dünya Böbrek günü ile ilgili açıklama yapıldı.

İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. Alaaddin Ejderha, kronik böbrek hastalığının son yıllarda ciddi bir artış gösterdiğini vurguladı.

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü Dünya Böbrek Günü olarak  kutlandığını ifade eden Dr. Ejderha, “Dünya Böbrek Günü’nün amacı; bütün dünya da böbrek sağlığı ve hastalıkları hakkında bir farkındalık yaratmak ve bu hastalıkların kişi ve toplum sağlığı bakımından önemini kavratmaktır. Ülkemizde ve Dünya da her on erişkinden bir kişide süreğen bir böbrek hastalığı vardır. Tüm dünyada halen yaklaşık  850 milyon kişi herhangi bir derecede böbrek hastasıdır. Böbrek hastalıklarının kişi ve toplum sağlığı için oluşturdukları bu yük giderek artmaktadır.

      Yapılan tahminlere göre; 2040 yılının en önemli ölüm nedenleri arasında, beşinci sırada böbrek hastalıkları olacaktır. Sağlık harcamalarının en önemli nedenlerinden birisini bu kalem oluşturmaktadır. Böbrek yetmezliği sağaltımında Hemodiyaliz, Periton Diyalizi ve Böbrek nakli ülkemizde ve diğer batı ülkelerinde tüm sağlık harcamalarının %2-3’ünü oluşturmaktadır. Tüm sağlık harcamalarının %2-3’ ü tüm nüfusun binde 3 ile 5 ine karşılık gelen bir gruba harcanmaktadır.

     Böbrek hastalıkları engellenebilir, var olanların da ilerleyip tam böbrek yetmezliği haline dönüşümü geciktirilebilir. Özellikle yüksek riskli toplum kesimlerinde Diyabet Hastalığı ve Hipertansiyonu olan lipid metabolizması bozukluğu olan obez metabolik sendromlu hasta gruplarında basit tanı ve erken dönem tedavileri kişinin yaşamını bir kabus haline getiren bu hastalığı insanlığın da bir baş belası olmaktan çıkarabilir.” açıklamasında bulundu.

Kronik böbrek hastalığından korunmak için uyarılarda bulunan Dr. Alaaddin Ejderha,  “Düzenli egzersiz yapın, Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, sigara içmeyin , ağrı kesici ilaçlardan kaçının, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün, risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi