Bahar alerjilerinin en sık görülen belirtileri arasında; hapşırma, gözlerde, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen de baş ağrısı yer alıyor. Bazı hastalarda ise işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük de görülebiliyor.

Havaların ısınıp doğanın canlandığı şu günlerde polenlerin de etkisiyle ciddi artış gösteren bahar nezlesinin mevsimsel olabileceği gibi tüm yıl da sürebileceğini söyleyen KBB Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, baharda en sık görülen alerjenlerin çim, ağaç ve yabani ot polenleri olduğunu söyledi. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ise ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanan alerjenler.

Kokulu çiçekler değil çim alerji yapıyor

Ntv'nin haberine göre; hava kirliliğinin alerji yakınmalarını arttırdığını gösteren araştırmalar olduğuna değinen Prof. Kazkayası, “Bu konuda İstanbul'da yapılan bir araştırmada, hava kirliliği olan bölgelerde alerji yakınmalarının daha fazla olduğu tespit ediliyor" dedi.

Türkiye'de en sık rastlanılan alerjenin çim poleni olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kazkayası sanılanın aksine renkli veya kokulu çiçeklerin nadiren alerjiye neden olduğunu belirtti.

İş gücü kaybına neden oluyor

Bahar alerjilerinin hastaların yarısında 4 aydan fazla etki gösterdiğini anlatan Kazkayası, “Bu özelliği ile hastalık yetişkinlerde iş gücü çocuklarda ise okul günü kaybına neden oluyor. Ayrıca yanı sıra, tanı ve tedavi masrafları nedeniyle de ekonomik problem de yaratıyor" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi