Adli Bilimciler Derneği, bir diğer adı "Slime" olan zıp zıp hamuruna karşı uyardı. Zıp zıp hamurunun zehirli etkileri, bağımlılık yapıcı etkileri ve alerjik etkileri nedeniyle kullananlara zarar verdiği ifade edildi.

Adli Bilimciler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, internette içinde uçucu özellikte yapıştırıcılar bulunan zıp zıp hamurunun nasıl hazırlandığının çok sayıda tarifi olduğunu belirterek, "Zıp zıp hamurunun içine boraks, gıda boyası, zamk, tutkal, bazen de oje, tıraş köpüğü ve tıraş losyonu katılıyor. Yapıştırıcılar kırtasiyelerden, boraks ise eczanelerden rahatlıkla temin edilebiliyor. Bu madde; zehirli etkileri, bağımlılık yapıcı etkileri ve alerjik etkileriyle zarar veriyor. Özellikle uçucu içeren yapıştırıcılarda en büyük tehlike bağımlılık geliştirme riski. Bu maddeleri kullananlar daha sonra diğer bağımlılık yapıcı maddelere geçebilmektedir. Uçucu madde koklaması ve soluması sonucunda beyin, kalp, karaciğer, akciğer ve böbrek fonksiyonları bozulur. Kullanım sonucu ani ölümün en büyük nedeni kalp atımlarındaki düzensizliktir. Ne olursa olsun hiç unutulmaması gereken şey bu maddeleri kısa süre koklamanın dahi, zararlı etkilerinin çok olduğudur. Bu madde oynamak için değildir. Amacı dışında uzun süreli ve direkt temasla kullanılmaları sağlığa zararlıdır" diye konuştu.

"YAPTIRIM GETİRİLMELİ"

Adli Bilimciler Derneği Terör İncelemeleri Komisyon Başkanı Borga Sezer de, eskiden kokulu silgi ya da eline yapıştırıcı bulaştırıp koklayan öğrencilerin yerini zıp zıp hamuru koklayan öğrencilerin aldığını söyledi. Sezer, "Bunun üretkenliği geliştirdiğini ve eğlenceli olduğunu düşünen eğitici ve ebeveynler bile var maalesef. Çocuklar farkında olmadan bu kimyasal karışımı yüz, göz ve ağızlarına sürmekteler. Zararlı olan bu maddeleri merdiven altı yapan satıcılardan alan kırtasiye ve oyuncak mağazalarına yaptırım getirilmeli. Sağlık Bakanlığının yaptığı yasal düzenlemelerle zaten okullarda uçucu madde içeren yapıştırıcıların kullanılması yasaklandı. 18 yaşından küçüklere uçucu madde içeren yapıştırıcıların satışı da engellendi ve aksi durumlar için cezai yaptırımlar getirildi. Bu düzenlemeler çocukları bağımlılık yapan maddelerden uzak tutmak amacıyla alındı" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi