Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ülkenin iki önemli güvenlik ve istihbarat kurumu arasında silahlı çatışma çıktı. Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ile Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü’ne (HUR) bağlı unsurlar sokak ortasında karşı karşıya geldi. Çatışmada 3 HUR mensubu yaralanırken, taraflar ilk ateşi kimin açtığı konusunda birbirini suçladı.

Kiev sokaklarında istihbarat birimleri çatıştı
Olay, 2 Eylül sabahı Kiev’in Dniprovskyi bölgesindeki Yuriia Shumskoho Caddesi’nde meydana geldi. SBU ve HUR'a bağlı ekipler arasında başlayan gerilim kısa sürede silahlı çatışmaya dönüştü.

Olay anına ilişkin görüntüler de ortaya çıktı. Görüntülerde iki tarafın sokak ortasında karşı karşıya geldiği ve silahların kullanıldığı görüldü.

Çatışmanın ardından 3 HUR mensubunun yaralandığı bildirildi. Polis ekipleri bölgeyi güvenlik çemberine alırken cadde bir süre trafiğe kapatıldı.

SBU ve HUR ilk ateş konusunda birbirini suçladı
Çatışmanın ardından iki kurumdan da farklı açıklamalar geldi.

HUR kaynakları, ilk ateşin SBU tarafından açıldığını öne sürdü. SBU ise HUR mensuplarının gözaltındaki bir kişiyi zorla kurtarmaya çalıştığını ve ilk ateşin HUR tarafından açıldığını savundu.

SBU tarafından yapılan açıklamada, olayın Ukrayna Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) planladığı öne sürülen bir saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında gerçekleştirilen arama sırasında yaşandığı belirtildi.

İddiaya göre arama sırasında bir grup, soruşturma ekibine silahla karşı koydu. Bunun üzerine SBU'nun Alfa özel harekat birimi bölgeye sevk edildi.

Zelenski’den “utanç verici” açıklaması
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, SBU ile HUR mensupları arasında yaşanan silahlı çatışmaya tepki gösterdi.

Zelenski, olayı “utanç verici” olarak nitelendirerek yaşananların tüm yönleriyle soruşturulması talimatını verdi.

Her iki kurumda da olayla ilgili iç soruşturma başlatılacağı ve çatışmaya karışan personelle ilgili değişiklikler yapılabileceği belirtildi.

Zelenski ayrıca Ukrayna’daki silahların ülkenin güvenlik güçleri arasında kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, silahların Rus güçlerine karşı kullanılması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi