Afşin'de yaptığı rap çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren 18 yaşındaki Adem Tunç, Çöllolar Kömür Havzası’nda 2011 yılında hayatını kaybeden 9 madenci için 'Göçükteki 9 Şehit' isimli bir rap çalışmasına imza attı.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür temin edilen Çöllolar Kömür Sahası'nda meydana gelen göçükte toprak altına kalan 9 işçinin ölümlerinin 6. yılı anısına rap şarkısı hazırlayan başarılı rap şarkıcısı Tunç, çalışmasında termik santrallerin bölgeye verdiği zararlardan da bahsetti.

Toprak altında kalan işçileri ve Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerini rap şarkısıyla anlatmak istediğini söyleyen Tunç," 2011 yılında meydana gelen göçükte 11 maden işçimizi kaybettik ve bu olayın üzerinden 6 yıl geçti ve halen 9 maden işçimiz toprak altında. Bu parçayı yapmamdaki en büyük etken 9 insanımızın, 9 canımızın,  9 vatandaşımızın 6 yıldır göçük altında olması ve hâlen bulunamaması. Bir an önce bu insanlarımızın, bu şehitlerinizin kemiği dâhi olsa bulunup ailesine teslim edilmesini istiyoruz.  Şarkıda, tüm maden işçilerimizin zorlu iş şartlarını ve ekmek parası uğruna kömür ile verdiği mücadeleyi anlatmaya çalıştım." dedi.

Parçada Çoğulhan ve çevre mahallelerde yaşanan çevre kirliğine de dikkat çekmeye çalıştığını belirten Tunç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'nin en büyük termik santralleri Afşin'de bulunuyor. Son zamanlarda da Afşin'in hava kirliği gündemde. Santrallerimizin etkilerini, çevreye verdiği zararı ve kanser hastalıklarına neden olduğunu bir bölge insanı olarak biliyorum. Rap çalışmamda bunlara da değinmek istedim. Santralle iç içe bulunan Çoğulhan Mahallemizde yaşan vatandaşlarımızın zorlu yaşamlarını anlatmaya çalıştım. Bilindiği üzere buradaki mahalle sakinlerimiz beyaz kar yağışına hasret kalmış durumda. Parçada da söylediğim gibi mahallemizde 'kül' ile bir mücadele var. Çocuğu, genci, yaşlısı her yaştan insanın kanser olabileceği bir ortam, bir zemin var orda. Afşin-Elbistan Ovası, Türkiye'nin en büyük ovaları arasında yer alıyor. Aynı zamanda hava kirliğinden etkilenen ovamızdır. Bunun sebebi ise termik santralin havaya saçtığı küllerdir. Çoğulhan'da ve bölgemizdeki vatandaşlarımızın yaşadığı soruna elimden geldiğince dile getirmek ve çözüm bulunmasına vesile olması amacı ile böyle bir parça yaptım."

Adem Tunç kimdir?

Tunç, 1998 yılında Afşin doğdu. Afşin Turğay Ciner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Son Sınıf Öğrencisi olan Tunç,  kendi stüdyosunda kimseden yardım almadan 5 yıldır müzik ile uğraşıyor.

Editör: Haber Merkezi