NTV Öğle Bülteni’nin konuğu olan AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Grup Başkanvekillerinin, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları’nın MYK’nın doğal üyesi olduğunu söyledi.

 

NTV Öğle Bülteni’nin konuğu olan Ak Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Ak Parti’nin 4. Olağan Büyük Kongresini, yeni MKYK listesi konusunda soruları cevapladı.

 

-AK Parti MKYK Listesinden çıkmanızı ve yeni liste konusunda genel dağılım hakkında yorumlarınız nelerdir?

 

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var; Ak Partide Grup Başkanvekilleri, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanlarımız Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK)’nın doğal üyeleridir. Bu isimler zaten listede yer almazlar.  Dolayısıyla şahsımın MKYK üyeliği milletvekilliğim ve Grup Başkanvekilliği görevlerinden önce var olan bir görevdir ve listede yukarıda saydığımız görevlerde bulunan partililerin doğal üyelikleri sebebiyle listede isimlerinin yer almaması tabiidir. Bunlar zaten listede yer almazlar.
Siyasetin merkezine yerleşmiş bir kitle partisinin omurgasında radikal değişiklikler yapması beklenemez. Çünkü kendi siyasetini belli bir çizgiye oturtmuştur. Ak Partide bir merkez ve kitle partisi olarak ana omurgasında radikal değişiklikler yapmadı. Ak Partinin bu omurga ile 2002, 2004, 2007, 2009, 2011’de girdiği her seçimde oylarını arttırarak seçim kazanmış, dolayısıyla Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi bu kongreyle bir hücre yenilenmesi gerçekleşti. Ak Partinin ilke merkezli siyasetini, siyaset çerçevesini yeni katılımlar, yeni kuçaklaşmalarla yapısını biraz daha yeniledi.

-Ak Parti kongresinde dağıtılan manifestoda çok dikkat çekici şeyler var. Özelliklede mahkemelerde Kürtçe savunma, anadilde kamu hizmeti, memurlara siyasi partilere üye olma hakkı gibi birçok siyasi yasakların kaldırılması Avrupa Birliği (AB) normlarının ilerisine gidilmesi, başkanlık sistemi vs. oldukça çok başlık var. Bu konularda TBMM çatısı altında bir uzlaşma çıkar mı?

Ak Parti 4. Olağan Büyük Kongresinde aslında iki çalışma sunduk milletimize  ki birisi Genel Başkanımızın konuşma metni, diğeri ise 2023 Siyasi Vizyon Belgesi’dir. Biz bu kitapçıkla 11 yılda Türkiye’nin demokratikleşme süreçini ile bu yolda atılan adımları ve bundan sonra yapılması gerekenlerin yol haritasını verdik. Demokratikleşme değimiz şey, toplumsal ihtiyaçlara göre yapının dinamik bir sürece dönüşmesi, değişmesi, gelişmesidir. Çünkü bu değişimi bıraktığınız zaman artık statüo var demektir. Ak Parti bu kitapçıklarda açıkladığı yol haritalarını, 63 maddeyi, toplumsal talepleri göz önünde bulundurarakgerçekleştirmeyi tahaüt etmiştir.

Diğer taraftan Ak Parti her zaman uzlaşmadan, müzakereden, tartışmadan yana olmuştur. Tartışmadan kast ettiğimiz şey şudur; eğer iki insan aralarında konuşabiliyor, müzakere edebiliyorsa siyasi partilerinde bunu başarabilmesi gerekir. Sayın Başbakanımızın belirttiği gibi biz herkesle herşeyi, Türkiye’nin siyaset üstü konularını, sorunlarını konuşmaya, tartışmaya, çözüm için risk almaya hazırız. 

 

Editör: Haber Merkezi