Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Rize'de katıldığı 4. Ulusal Taşkın Sempozyumu sonrası yüksek heyelan riski altındaki Köprülü Köyü'nde incelemelerde bulundu.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Rize'yi afetler bakımından Türkiye'de ilk afet arama kurtarma merkezi yapma kararındayız." dedi.
Kaynak, 4. Ulusal Taşkın Sempozyumu'nun ardından Rize merkeze bağlı Köprülü Köyü'ne giderek burada incelemelerde bulundu. Kaynak, bölgede yaşanan kayma nedeniyle evlerdeki çatlakları inceledikten sonra yetkililerden çalışmaların hızlandırılmasını istedi.
Veysi Kaynak, incelemelerinin ardından köy kahvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin jeo-stratejik açıdan risklerle karşı karşıya olduğunu, Suriye'de DAEŞ terörüyle, Doğu ve Güney Doğu Bölgesi'nde PKK terörü ile bütün Türkiye'de ise FETÖ terörü ile mücadele ettiklerini belirtti.
Türkiye'nin jeolojik olarak da riskli bir bölgede bulunduğunu vurgulayan Kaynak, Türkiye'nin fay hatları ile dolu olduğunu, ovanın çok az olduğunu ve dağlık yapılar ile derin vadilerin işleri zorlaştırdığını kaydetti.
Türkiye'de ilk defa afetlerden önce tedbir alabilmek için Rize'de sempozyum düzenlediklerini anlatan Kaynak, "İstiyoruz ki Karadeniz'e, Doğu Karadeniz'e beş yıl içerisinde eski para ile 5 katrilyondan fazla para harcamışız. Bunu afetlerden önce harcayalım. Hiç olmazsa bir can zaiyatı olmasın." diye konuştu.
Kurban Bayramı'nda Trabzon'da taşkınlar nedeniyle can kaybı yaşandığını anımsatan Kaynak, "Yani bir afette ilk baktığımız 'Allah şükür bir can zaiyatı yok' demek oluyor ama böyle risk ve tehlike de var. Biz bundan sonra inşallah bütçe imkanlarını afetten sonraya para harcamak yerine afete hazırlık yapalım istiyoruz." ifadesini kullandı.
Rize'de önemli projeler hedeflediklerine dikkat çeken Kaynak, şöyle devam etti:
"Rize'yi afetler bakımından Türkiye'de ilk afet arama kurtarma merkezi yapma kararındayız. Rize, Artvin, Trabzon bu bölge Türkiye'deki sel ve heyelan afetlerinin en çok yaşandığı yerler. Çok fazla miktarda ev, bina, yollar, köprüler etkilendi. Rize'de eski Karayolları şantiyesinin, şimdi taş ocağının olduğu yerde büyük bir alanın arazi çalışmaları yürütülüyor. Arsadaki meseleler hallediliyor. Rize'ye 2017 yılı içerisinde revize programına aldırıp hem lojistik merkezi hem de arama kurtarma merkezi yapacağız. afad'ın bölge müdürlükleri yok. Fakat burayı öyle donatacağız ki Allah vermesin bu civarda oluşacak ilk afette kurtarma, arama müdahale merkezi Rize olacak. Bunu Türkiye'de ilk Rize olarak yapıyoruz."
Araç, gereç, teknisyen, suda boğulma, sel, heyelan gibi her alanda uzman kişilerin bu bölgede olacağını aktaran Kaynak, şunları söyledi:
"AFAD'ın Türkiye'de ilk arama kurtarma birlik merkezi burada olacak. İstanbul'da afetlere hazırlık 'Afet Simülasyon Merkezi' yapıyoruz. Seli yaşatan havuzlar, depremi yaşatan simülasyonlar. Bu da ilk olacak. Bütün eğitimleri orada vereceğiz. Rize'de de arama kurtarma birlik merkezi yapacağız. Belki buraya sel ve heyelan yada suda boğulma vakaları için bir eğitim merkezi yapabilirsek Rize'nin giriş çıkış sirkülasyonunu artırır. Bütün Türkiye'den teknisyenlerimiz burada eğitim alırlar."
AFAD gönüllüleri projesi üzerinde çalıştıklarına vurgu yapan Kaynak, konuşmasına şöyle devam etti:
"AFAD Gönüllüleri projesi ile gençlerimizi ilkokuldan itibaren alalım, yüzme kursları, tırmanma, arama kurtarma kursları eskiden izcilik kollarında olduğu gibi. Bu arada dileyen gençlerimize orada hocalarımız olsun, Kuran öğretsinler. Orada büyükleri olsun bizim tarihimizi öğretsinler. Orada valimiz, belediye başkanımız olsun milli bilincimizi öğretsinler. Allah vermesin 15 Temmuzgibi bir kriz anında da bir anda, cumhurbaşkanımızın her zaman televizyona bağlanmasını beklemez. Allah vermesin bir daha kimse böyle bir şeye bir daha cesaret edemez ama bir AFAD Gönüllüleri oluşturacağız. Buralar bu eğitimler içinde lazım olacak."
Kaynak, insanları doğdukları yerlerde, eğitim, sağlıklı yaşam ve dayanıklı konutlarda barındırmaları halinde bölgeyi ölünceye kadar sahiplendiklerini bildirdi.


Editör: Haber Merkezi