Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında Rumen makamlarla görüşmeleriyle ilgili olarak, "Dünyada 160'tan fazla ülkede 'eğitim ve hayri' yardımlar gibi masum gerekçeyi göstererek örgütlenen sinsi bir yapının kontrol edilmediği takdirde neleri yapabileceğine dair 15 Temmuz'un önemli bir gösterge olduğunu ifade ettik." dedi.
Kaynak, temaslarda bulunmak üzere geldiği Romanya'nın başkenti Bükreş'te ilk olarak Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu ile heyetler arası görüşmede bulundu.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Kaynak ve beraberindeki heyet, Romanya Başbakan Yardımcısı Costin Grigore Borc ile bir araya geldi.

Heyette, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam ve bazı milletvekilleri bulundu.

Kaynak ve beraberindeki heyet, daha sonra TİKA Bükreş Koordinatörü Hacı Ahmet Daştan'dan ülkedeki TİKA faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Veysi Kaynak, burada Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Romanya'nın birbirlerini destekleyen iki kardeş ve dost ülke olduğunu belirtti.

Romanya'daki FETÖ yapıları hakkında da bilgi veren Kaynak, Rumen makamlarının darbe girişimi ve FETÖ yapılanması hakkında Türkiye'nin kaygılarını paylaştıklarını kaydetti.

Kaynak, yaşadıkları tecrübeleri yetkililere anlattıklarını dile getirerek, "Dünyada 160'tan fazla ülkede 'eğitim ve hayri' yardımlar gibi masum gerekçeyi göstererek örgütlenen sinsi bir yapının kontrol edilmediği takdirde neleri yapabileceğine dair 15 Temmuz'un önemli bir gösterge olduğunu ifade ettik." dedi.

Romanya Dışişleri Bakanı Comanescu'nun Türkiye ziyaretinin ardından Rumen makamlarının da çok önemli tespitler yaptıklarını aktaran Kaynak, "Şu anda o okullarda okuyup Rumen resmi okullarına geçmek isteyen çocuklara Rumen Milli Eğitim Bakanlığının kolaylaştırıcı yardımları var." diye konuştu.

Kaynak, Romanya'da FETÖ'ye ait bir gazete tarafından algı ve iftira kampanyasının yönetildiğini anımsatarak, "Bu konuda aslında Rumen makamlarında bir yanlış algının olmadığını, Rumen halkına böyle bir yanlış algının empoze edilmeye çalışıldığını gördüğümüzü söyledik." ifadelerini kullandı.

- FETÖ okullarındaki öğretmenlerin lisans ve formasyon belgelerinin iptali

Romanya'da FETÖ'ye bağlı yapıların kapatılması yönünde Rumen yetkililerin ne gibi çalışmalar yaptığı yönündeki soru üzerine Kaynak, yetkililerin, konunun vehametinin farkında olduklarını gördüklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rumen yetkililer, 'Romanya'daki faaliyetlerinin, Romanya'nın yasalarına göre meşru bir zeminde yürümesi için çok dikkatli olacağız ve bunun dışına taşan faaliyetlere de engel olacağız.' dediler. Burada önemli olan hem Rumen makamlarının ve diğer okulların bulunduğu ülke makamlarının alacağı tedbirler hem de çocukların velilerinin bu hadiseyi görerek kendilerinin çocuklarına sahip çıkmaları önemlidir."

Geçen hafta yayımlanan Kanun Hükmündeki Kararnamede yurt dışında bu gruba mensup okullarda okuyanların diplomalarının geçersiz olacağına ilişkin bir hüküm bulunduğunu anımsatan Kaynak, şunları kaydetti:

"Artık diplomaları geçerli sayılmayacak. İkincisi, bu okuldaki öğretmenlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olanların eğitim, öğretmen lisansları, formasyon belgelerinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından iptali söz konusu. Üçüncüsü ise Türkiye vatandaşları nerede bulunurlarsa bulunsunlar bizim ceza kanunlarına tabi oldukları için bu 15 Temmuz FETÖ darbe soruşturmasıyla ilgili soruşturma kapsamına alındığını biliyorum. Hiçbir veli çocuğunun bir terör örgütü ile ilişkilendirilmesini, o yapıdan çıkan çocuğunun ilerde teröre hizmet edebileceğini düşünmek dahi istemez. O sebeple kendi üzerimize düşenleri yapıyoruz ama en son aldığımız tedbir, Türkiye dışındaki okullarda okuyanların diplomalarının Türkiye'de akredite edilmeyeceğinin bilinmesi çok önemli. Veliler için çok önemli bir yol haritasıdır aslında."
Editör: Haber Merkezi