Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kendileri için hazırlanan çadır kentlerde hayatlarına devam eden Suriyeliler, yeni yılda hüzünlerin mutluluğa dönüşmesini ve ülkelerine "barış" gelmesini istiyor.
Ülkelerinde yaklaşık 22 aydır devam eden olaylar nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yeni yıla hüzünlü giriyor. Türkiye'nin uzattığı "kardeşlik eli" ile çadır kentlere yerleşen Suriyelilerin en büyük arzuları ülkelerine geri dönebilmek.

İç karışıklık nedeniyle evlerini ve yakınlarını geride bırakıp beraberinde hüzünlerini, acılarını ve umutlarını alarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yeni yıl için en büyük dilekleri ise ülkelerine barışın gelmesi.

Yeni yılda ülkelerinde olmanın hayaliyle günlük yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, Türkiye'nin kendilerine verdiği yardım ve destekten mutlu olurken, Türkiye ile dostluğun ilelebet devam etmesini istiyor.

Kahramanmaraş'taki çadır kentte kalan Suriyeli Ömer el Hacıomar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yılda ülkelerine dönmek ve "Esed'den kurtulmak" istediklerini söyledi.

Türk insanından gördükleri dostluğa değinen Hacıomar, "Allah razı olsun. Türkiye bize yardımcı oldu. Bugüne kadar bütün ihtiyaçlarımızı karşıladılar. İnşallah bu zulümden kurtuluruz ve çocuklarımız ülkemizde okullarına devam ederler" diye konuştu.

-"Lider dediğin Erdoğan gibi olur"-

Halit İbramim Derdup da yeni yılda Esed'in gitmesini beklediklerini ifade etti.

Suriye'ye dönmenin hayaliyle yaşadıklarını dile getiren Derdup, "10 çocuğum var. Suriye'de taksi şoförlüğü yapıyordum. Bize ülkesinin kapılarını açarak kardeşliğini gösteren Başbakan Erdoğan'a teşekkür ederiz. Allah Türk devletini hep güçlü eylesin" dedi.

Suriye'de itfaiyecilik yapan Tahsir Şikka da "Umuyor ve diliyoruz ki, yeni yıldan en büyük dileğimiz Esed'in bir an önce vatanımızdan gitmesidir. Kendi halkını öldüren bizim liderimiz olamaz. Lider dediğin Erdoğan gibi olur. Bize kucak açtı ve kardeşi bildi" şeklinde konuştu.

-Yeni yıla umutla girmek istiyorlar'-

Ahmed El Cebbar ise 10 gün önce dünyaya gelen ilk çocuğuna "Umud" ismin verdiğini söyledi.

Ülkelerine dönme hayali içinde yaşadıklarını belirten Cebbar, "Yeni yıla bir umutla girmek istiyoruz. 10 gün önce ilk oğlum oldu. Umarız 'Umud'umuzla ülkemize döneriz ve kaldığımız yerden hayatımıza devam ederiz. Bizim için ve oğlumuz için yeni yıl güzel ve Umutlu olur" şeklinde konuştu.

-Gaziantep'teki çadır kent-

Suriyeli Fatma Bekur da yeni yılda Suriye'de savaşan muhaliflerin Beşşar Esed rejimine karşı galip gelmelerini temenni etti. Bekur, Suriye'deki şiddetin sona ermesi için ABD Başkanı Barack Obama ve dünya liderlerinden duyarlı olmasını istedi.

Suriyeli sığınmacılardan Ahla Muslı da, yeni yılda ülkelerine barış gelmesini beklediklerini vurgulayarak, "İnşallah yeni yılda ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler evlerine döner. Ayrıca Türk devletine ve özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

-2013 yılından ümitliler-

İslahiye çadır kentte barınan Suriyeliler de 2013'de, Esed'in ve rejiminin olmadığı bir Suriye hayal ediyorlar.

Çadır kentteki okulun müdürlüğünü yürüten Abdülhalik Baradey, 2013 yılından ümitli olduklarını söyledi.

Suriye'de yeni yılda "daha medeni, adalet ve eşitliği sağlayan, kişi hürriyetini önde tutan, ekonomisini ileriye götüren, tüm dinlere saygılı bir hükümet hayal ettiklerini" ifade eden Baradey, "Tüm dünya ülkeleri özgür Suriye'nin yanında yer almamasına karşın yanımızda yer alan Türkiye'ye teşekkür ediyoruz" dedi.

2013'de Beşşar Esed'in ve rejiminin olmadığı bir Suriye istediklerini belirten İngilizce öğretmeni Abdullah Emin de, "Önce Allah'a sonra Türkiye'ye güveniyoruz. 2013'te Esed gidecek" diye konuştu.

İlkokul 3. sınıf öğrencisi 10 yaşındaki Betül Baradey ise bir an önce ülkelerine ve okullarına geri dönmeyi umut ettiklerini kaydetti.

Bu arada adını açıklamayan Suriyeli bir öğretmen yazı tahtasına,

"01.01.2013'ün diktatörlerin yıkıldığı bir yıl olacağı, gelecek yıl ülkelerine başları dik olarak dönecekleri ve özgür bir Suriye umudunda oldukları"na dair not düştü.

Editör: Haber Merkezi