Türk Enerji-Sen Genel Sekreteri Mehmet Özer, Genel Mali Sekreteri Kemal Bol, Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Tümer, Doğu Akdeniz Şube Başkanı Emrullah Karadöl ve Şube Teşkilat Sekreteri Musa Yılmaz ile birlikte ilk olarak, Elbistan Şeker Fabrikası Müdürü M. Reşit Karataş’ı ziyaret eden Karapınar, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Daha sonra şeker fabrikasında görev yapan memurları ziyaret eden Karapınar ve beraberindeki heyet, son olarak Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin’i ziyaret etti. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde Şeker-İş’in tavrını takdirle karşıladıklarını ve Türk Enerji-Sen olarak her türlü desteği verdiklerini anlatan Karapınar, şunları söyledi:
“Burada çok önemli bir süreç yaşadık, özellikle şeker fabrikalarının özelleştirilmesi süreci. Türk Enerji-Sendikası olarak ben Şeker-İş’i kutluyorum. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi bize göre bir ihanettir. Ülkeye yapılmış en büyük kötülüktür. Çünkü şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sadece şeker şirketinin hazineye katmış olduğu katma değerden dolayı değil, sadece çalışanlar açısından da değil, şeker şirketini dolaylı veya dolaysız ilgilendiren Türkiye’de 20 milyon nüfusa sahip bir kitle var. Üreticisinden tüketicisine, ulaşımından işçisine, her kesimi hesap ettiğimiz zaman 20 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. İkinci bir gerçek ise; bugün şeker şirketini özelleştirirken çıkarmış oldukları değer, 2003 yılında şeker kartelleri tarafından belirlenmiş birim fiyatlardır. 2003 yılındaki birim fiyatlar ile 2012 yılındaki birim fiyatları mukayese etmek mümkün müdür. Bu noktada Şeker-İş’i vermiş olduğu mücadeleden dolayı kutluyorum. Önümüzdeki süreçte birçok yer özelleştirme kapsamında. Keşke Şeker-İş’in duruşunu bütün işçi sendikalarımız gösterebilseydi. Türk-Enersi Sendikası olarak Şeker-İş’in yanında olacağımızı açık ve net bir şekilde beyan ediyorum. Şeker şirketi Türk milletenindir.”
Bazı sendikaların amacı dışına çıktığını vurgulayan Karapınar, “Sendikaların kuruluş amaçları; çalışanlarının sosyal, ekonomik ve özlük haklarını korumak, sıkıntılarını giderebilmek için kurulmuştur. Eğer bir sendika siyasetten bağımsız değilse, eğer bir sendika çalışanların haklarını siyasete karşı koruyamıyorsa, mücadelesini veremiyorsa zaten o sendika işlevsel olarak sendikacılık vasfını kaybetmiştir” dedi.
Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yaptıkları mücadele sonucunda özelleştirme ihalesinin iptal edildiğini belirterek, “Ancak süreç devam ediyor. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, sadece çalışanları değil milyonlarca insanı mağdur edecek. Şuanda yapılan ihale iptal edildi ama yeniden özelleştirme işlemi başlayacaktır. Bu süreçte her kesime çok büyük görevler düşüyor. Desteklerinden dolayı Türk Enerji-Sen yönetimine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi