Dsİ 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, Afşin ve Elbistan Ovası için büyük önem arz eden barajlar hakkında bir açıklama yaparak, bölgede yapılması planlanan tüm barajları Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2023 yılında bitireceklerini, barajların bugün itibariyle 750 milyon TL'lik dev bir yatırım olduğunu söyledi.

Yıllardır bölge çiftçisinin dile getirdiği Adatepe, Karakuz, Kavaktepe ve Söğütlü Barajları tamamlandığında bölge adeta su cennetine dönecek ve yüz binlerce dönüm kıraç arazi sulu tarıma geçecek.
“Adatepe’de Su Tutmak İçin Fındık Köyü’nün Boşaltılmasını Bekliyoruz”
Adatepe ve Karakuz Barajları’na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu verilmesinin ardından DSİ 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, gazetemizin sorularını cevaplandırdı.
‘ÇED Raporları da onaylandı, bundan sonra süreç nasıl işleyecek’ sorumuz üzerine Aydın; “Adatepe Barajı sulamasının proje yapımı için ilana çıktık, ihale süreci devam ediyor. Proje yapımı bittikten sonra inşaatını ihale edeceğiz. Adatepe Barajı’nda 2013’te suyu tutacağız. Baraj bitti ancak Göksun’a bağlı Fındık Köyü’nün taşınmasını bekliyoruz. Fındık Köyü’nde yaklaşık 75 ev su altında kalıyor. Bu su altında kalan evlerin yeni yerlerine taşınmasına müteakip baraj sus tutmaya başlayacak. Devlet Su İşleri olarak kamulaştırma paralarını ödedik ve taşınmaları için de devlet tarafından yer gösterildi” dedi.
Karakuz Barajı proje yapımını ihale ettik, proje yapımı bitince baraj inşaatını ihale edeceğiz. Karakuz Barajı sulaması proje yapımını ihale ettik bunun da projesi bitince inşaatını ihale edeceğiz. Kavaktepe Barajı planlaması devam ediyor, bu sene tamamlıyoruz. Hem Kavaktepe proje yapımını hem Kavaktepe Barajı sulaması proje yapımını 2013 yılında, yani bu yıl içerisinde ihale edeceğiz. Söğütlü ve Hasanlı Projesi var. Onun da planlamasını 2012 yılında ihale ettik, 2013’te de bunun planlamasının yapımına başlayacağız” dedi.
“750 Milyon TL’lik Bir Yatırım”
DSİ 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, bölge için büyük önem taşıyan barajların ne kadar mal olacağı ve ne zaman tamamlanacağı şeklindeki sorumuza ise; “Bunların tamamı 750 milyon TL’lik bir yatırım ve tüm projeler tamamlandığında 650 bin dönüm arazi sulanacak. Bütün projeleri cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümünde yani 2023 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Afşin-Elbistan’daki bütün projeleri en geç 2023 yılında bitirmiş olacağız. Yani 10 yıllık süreç içinde bütün hepsi bitmiş olacak inşallah” sözleriyle cevap verdi.
Editör: Haber Merkezi