Afşin Toplum Sağlığı Merkezi, Afşin'de Organ Bağışı Haftası nedeniyle seminer verdi.
 
 Afşin Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Organ Bağışı Haftası nedeniyle Afşin Müftülüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi ve Afşin Belediyesi personellerinde seminer verdi.
 
Afşin Toplum Sağlığı Merkezi tarafından 3-9 Kasım organ bağışı haftası münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde görev alan yetkililer organ bağışının önemini anlatarak isteyen vatandaşlara bağış kartı da verilebileceğini söyledi.
 
Afşin Belediye düğün salonunda yapılan seminerde konuşan TSM Eğitim Hemşiresi Şerife Solak, "Organ bağışı, bir kişinin hayattayken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir.Şunu unutmamak gerekir ki organ bağışı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Hastane yoğun bakım ortamında doktorlardan oluşan bir ekip tarafından tıbbi ölüm kararı verilmeden organ nakli düşüncesi asla gündeme gelemez.Evde ya da yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastane yoğun bakım ortamında tıbben ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir." dedi
 
Organ bağışının yapılabilcek en hayırlı işlerden biri olduğunun altını çizen Solak, "Organ bağışı kişilerin yapabileceği en kutsal en anlamlı bağıştır. Başta İslam olmak üzere bütün büyük dinler organ bağışını destekler. Kur'an-ı Kerim'de de (Maide Suresi, Ayet 32) 'Kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı' beyan olunmuştur.18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir. Organları alınan kişinin cenazesi, son derece özenli bir şekilde vücut bütünlüğü bozulmadan aileye teslim edilir. Bu konuda nakil merkezleri özellikle hassasiyet göstermektedir ki biz sağlıkçılar için bağışta bulunan bireyin cenazesi maksimum hassasiyetle saygıyı hak etmiştir.Organ bağış kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı yırtarak, fikrinizden vazgeçebilirsiniz. Bakanlığımızca 2013 yılı Nisan ayında oluşturulan Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemine (TODBS) kaydınız var ise, kaydınızın silinmesi için organ bağışı yaptığınız kuruma ya da organ bağışı alan her hangi bir kuruluşa talebinizi iletebilirsiniz. Verdiğiniz karar değiştirilemez bir şey değildir.Her yıl organ beklerken hayatını kaybeden yaklaşık 6 bin vatandaşımızın olduğu unutulmamalıdır. Kasım 2013 itibariyle bekleme listelerinde 20 bin 827 böbrek,393 kalp, 2 bin 45 karaciğer, 39 akciğer, 235 pankreas bekleyen 23 bin 304 hasta olduğu, bunun yanında 4 bin 848 kornea bekleyen vatandaşımızın bulunduğunu hiç aklımızdan çıkarmamalı ve bu bilinçle hareket etmeliyiz. Bağışlanan organlar bir başkasının yakınını, evladını, ya da ana-babasını kurtaracak onları hayata bağlayacaktır. Her bağış, yeni bir hayattır." şeklinde konuştu.
 
Solak ayrıca, 17 Kasım Pazartesi (bugün), Afşin Toplum Merkezi önünden stant açılacağını ve vatandaşların organ bağışlarının kabul edileceğini belirterek, Afşin'de organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların TSM'ye gelebileceklerini söyledi
Editör: Haber Merkezi