Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Afşin’de yatırımcılarla bir araya gelerek, hibe destekleri hakkında bilgiler verdi.

Afşin Hükümet Konağı Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya Afşin Kaymakamı  Faik Arıcan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, Afşin Gıdıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Şeyda Uluer, Çobanbeyli Belde Belediye Başkanı İsmail Mert, Tanır Belediye Başkanı Nurettin Sarıkaya, Bakraç Belediye Başkanı Hüseyin Emiroğlu, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, daire amirleri, köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, bu tür programlarla ilçede proje kültürünün gelişmesini hedeflediklerini belirtti. Kaymakam Arıcan, “Bu toplantıları gerçekleştirerek ilçemizde proje kültürünü daha sağlıklı ve daha sistemli bir şekilde üst seviyelere çıkartmayı amaçlıyoruz. Elbette bunda kaymakamlığımızın ve kurumlarımızın katkıları vardır fakat biz bunu yeterli görmüyoruz. İlçemizde bu yapının daha çok oturmasını ve sistemli hale gelmesini temenni ediyoruz. Bu yüz yıl proje dönemi. Bir kuruma müracaatta bulunduğumuzda alın bu parayı kullanın demiyor. Destek alabilmek için projeler üretmemiz ve bunu kabul ettirmemiz lazım. Bu nedenle artık sistemli bir şekilde proje kabul eden kurumlara proje sunmak lazım. Proje hazırlama kültürüne ilçenin asıl sahibi olan vatandaşlarımızın sahip çıkması ve benimsemesi gerekiyor. “ şeklinde konuştu.

 TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu; Tarım bakanlığına bağlı bir kuruluş olarak 7. başvuru çağrı dönemine geldiklerini ve şu ana kadar yatırımcılarla yaklaşık 20 milyon TL'lik yatırım sözleşmesi imzaladıklarını belirtti. Uslu, Afşinli yatırımcılarında AB hibelerinden faydalanmasını arzu ettiklerini söyledi.

-“Yeni başvurular 1-24 Ekim Tarihleri Arasında”

 

Yeni başvuruların 1-24 Ekim tarihleri arasında yapılacağının altını çizen Uslu, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 1-24 Ekim tarihleri arasında yine proje kabulü yapacak ve yedinci dönemi yaşamış olacağız. Proje hazırlayanlar bu tarihler arasında başvuruda bulunabilecekler. Bunun yanı sıra kurumumuz büyük bir kısmının Avrupa birliğinin sağladığı mevcut fonları kullanarak sık sık proje kabulü yapacağız. Doğru ve eksiksiz olarak hazırlanmış olan projeler ile sözleşmeler imzalayacağız ve imzalamış olduğumuz sözleşmeler neticesinde kabul edilen projelerimize hibe desteği sağlayacağız. Yeni işletme kurmak isteyen, yeni yatırımlar yapmak isteyenler bizlere proje verebilir. Bizim vereceğimiz hibe miktarı 10 bin EURO dur ve bu en düşük hibe miktarıdır.” dedi.

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu; “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak şu anda 20 ilde  faaliyetteyiz. Yakın bir zamanda 22 ilde daha çalışmalarımıza katılacak. Tabi ki Kahramanmaraş'ın AB fonlarından en fazla faydalanan il olmasını temenni ediyoruz. İlimizin potansiyelinin büyüklüğünün ve girişimcilerimizin etkinliğinin farkındayız.10 ayrı başlıkta vereceğimiz hibelerle Kahramanmaraş çok farklı bir konuma gelecektir. İmzaladığımız tüm projelerin saha çalışmaları aynı şekilde devam ediyor. 7. Başvuru çağrı ilanına çıktık. Ekim ayında proje kabulüne başlayacağız.  8 ve 9. Başvuru Çağrı Dönemine ait takvim de belli oldu.. Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü olarak şimdiye kadar imzaladığımız projelerin yatırım bedeli 20 Milyon TL'dir. Bu yatırım bedelinin yarısından fazlasını ki bu da 10 milyon TL'yi geçiyor, hibe vererek destekleyeceğiz. Bu vesile ile yeni yatırımcılarımızı projelerini vermeleri hususunda teşvik etmek istiyorum. Özellikle, hayvancılık, kırsal turizm-konaklama tesisleri ve dondurmacılık sektöründen çok sayıda proje bekliyoruz. Bugün itibarı ile hayvancılık alanında Kahramanmaraş'ta TKDK hibe desteği ile birçok yeni işletme kurulacak. Yeni aldığımız ve alacağımız projelerle bu sayı daha da artacak'' dedi.

Editör: Haber Merkezi