Afşin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan “Bölgesel Kalkınma İçin Sektörle Kümelenme” proje, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Teknik Destek Projeleri kapsamında desteklenemeye değer bulunduğu bildirildi.
 
Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, DOĞAKA tarafından desteklenmeye değer bulunan projeyle imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalara görevlendirilen bir uzman tarafından eğitim verileceğini söyledi.
 
Proje hakkında bilgi veren Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, “İlçemizde uygulanan onlarca projeye ortak kurum olarak destek veren odamız, ilçemiz eğitim sistemine, üretime ve istihdama katkılar sağlamak amacıyla, projeler hazırlama yönünde karar almıştır. Şu an yürütmekte olduğumuz 2. proje olup hazırlığı devam eden ve bütçesi 500.000 TL olan önümüzde ki 15 gün içerisinde sunacağımız bir projemiz daha bulunmaktadır. Bu projelerin bizim için başlangıç olduğunu daha önce ki toplantılarda dile getirmiştim. Asıl hedefimiz 2013-2017 döneminde yayınlanacak projelerdir. Projelerimizi hazırlayan ve yürüten proje uzmanımız Mehmet Meşe ile birlikte hem bu dönem hem de 2013-2017 döneminde onlarca projeye imza atmayı ilçemize daha fazla katkı sağlamayı amaçlamaktayız.” dedi.
Afşin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bekir Sıtkı Can, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Ülkemizin her bölgesi, her il ve gelişmekte olan ilçelerinin kendine has marka olmuş imalat ve üretim sektöründe yer edinmiş söz sahibi olmuş bir veya birkaç modeli yani ürünü bulunmaktadır. İlçemiz ortalama 80.000 nüfuslu ve 3 bölgenin kesiştiği yerde bulunmasına rağmen, İlçemizle özdeşleşmiş üretim ve imalat modeli bulunmamaktadır. Bu amaçla Ticaret ve sanayi odası ve Afşin Mesleki Eğitim Merkezi işbirliği ile bir proje geliştirilmiştir. Proje; İlçemizde gelişmişlik düzeyine sahip veya gelişme potansiyeline sahip sektör ve iş kollarında Kümelenme modeli oluşturmayı amaçlamaktadır. Kümelenme modeli dünyada Çin, İtalya, Hindistan, ABD, gibi birçok ülkede uygulanmıştır. Ülkemizde bölgeler ve iller bazında çeşitli örnekleri olmakla birlikte bize en yakın Adıyaman Tekstil ve Konfeksiyon kümelenme geliştirme projesi örneğini verebiliriz. Model üretimde artışı sağladığı gibi istihdamda ki artışı da beraberinde getirmiştir. Bu proje ile ülke/bölge genelinde ki firmaların kümelenmesinden ziyade ilçemizde faaliyet gösteren aynı iş kollarının üretim havzası üzerinde durulması konusunda yoğunlaşma sağlanacaktır. Bu firmalara örnek verecek olursak, Mobilya sektörü, PVC ve Tekstil sektörleri bunlara örnek olarak verilebilir. Amacımız imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların büyük düşünmesini, birlikte hareket edebilmelerini, ortak atölyeler kurmaları veya üretim havzaları oluşturmaları yönünde kararlar almalarını sağlayabilmektir. Geliştirilen bu proje imalat sektörüne bir fayda daha sağlayacaktır. Yaklaşık bir yıldan beri devam eden KOSGEB tarafından yürütülen ve 250.000 TL Hibe 750.000 TL faizsiz kredi desteği olan “işbirliği güç birliği” hibe projesine ilçemizden katılım olmamıştır. Bu tür birleşmeler olduğunda bu tür hibe ve desteklerden yararlanmak da mümkün olacaktır. İlçemizde İstihdam baz alınarak, ihracat hedefli yeni bir kalkınma modeli zamanının geldiğine inanıyoruz. Bu model projemizin hedefidir. Bu model, bölgesel kalkınma için sektörel kümelenme modelidir.”
 
Editör: Haber Merkezi