Termik santraller filtresiz çalışamayacak

Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin de dahil olduğu 10 termik santrallerin baca gazı filtresi olmadan 2 yıl daha çalışmasını öngören madde TBMM'de geri çekildi. Önerge 5 partinin imzasıyla verildi.

Termik santraller filtresiz çalışamayacak

Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin de dahil olduğu 10 termik santrallerin baca gazı filtresi olmadan 2 yıl daha çalışmasını öngören madde TBMM'de geri çekildi. Önerge 5 partinin imzasıyla verildi.

Sinan Doruk
Sinan Doruk
15 Şubat 2019 Cuma 10:04
1989 Okunma
Termik santraller filtresiz çalışamayacak

Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin de dahil olduğu 10 termik santrallerin baca gazı filtresi olmadan 2 yıl daha çalışmasını öngören madde geri çekildi. Önerge 5 partinin imzasıyla verildi.

TBMM'de geri çekilen Madde 45’in yasa teklifinden geri çekilmesi ile 20 yıllığına Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ni devralan Çelikler Holding  de 2019 sonuna kadar tüm çevre yatırımlarını tamamlamak zorunda.

Kömürlü termik santrallerin baca gazı arıtma tesisi, kül barajı gibi çevre yatırımlarına iki yıl daha erteleme getiren Maden Kanunu Teklifi’nde yer alan 45. Madde, tüm siyasi partilerin ortak önergesi ile Maden Kanunu teklifinden çıkarılarak komisyona geri çekildi. Termik santrallerin bulunduğu illerdeki yerel grupların başlattığı kampanyada 60 binden fazla insanın temiz hava hakkı talebi TBMM’de kabul edildi.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun ve yasa kapsamındaki santrallerin bulunduğu beş ilden yerel platformların siyasi parti grup başkan vekillerine yönelik başlattığı imza kampanyasına 60 binden fazla kişi katılmış, 12 Şubat günü imzalar, meclisteki tüm siyasi parti grup başkan vekilleri ve bu santrallerin bulunduğu illerin vekilleri ile paylaşılmıştı.

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen ve yılda 1100 erken ölüme neden olabilecek Maden Kanunu Teklifi'nin 45. Madde'si meclisteki tüm siyasi partilerin verdiği ortak önerge ile geri çekildi.

2013 yılında kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Bu süre içerisinde santraller, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını yapmadan altı yıl boyunca zehirli gazları doğrudan havaya saldı. Madde 45’in yasa teklifinden geri çekilmesi ile kirliliğin iki yıl daha devam etmesinin önüne geçildi.  Bu sayede Afşin, Çanakkale, Karabük, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan en az 10 santral 2019 sonuna kadar tüm çevre yatırımlarını tamamlamak zorunda.

"45. Madde tekrar gündeme gelmesin"

Bulundukları bölgede hava kirliliğini ciddi oranda olumsuz etkileyen bu santrallerin çevre yatırımlarını daha fazla ertelemesine müsamaha gösterilmeyecek olmasının hava kirliliği ile mücadelede önemli bir adım olduğunu belirten Türk Tabipler Birliği adına Doç. Dr. Gamze Varol şunları söyledi:

"Bu karar bahsi geçen termik santrallerin bulunduğu illerde, başta solunum rahatsızlıkları olmak üzere kanser dahil birçok hastalığın ve erken ölümlerinin önüne geçmek için atılan önemli bir adım. Sağlık, iki yıl daha beklemez dedik, kazandık. Yetkililerin hava kirliliği konusundaki hassasiyetinin devam etmesini ve hava kirliliğine neden olan kaynakların en aza indirilmesini edilmesini istiyoruz."

Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram “Meclis genel kurulu, büyük bir yanlıştan döndü ve belki de Anayasa Mahkemesi’nden, Anayasa’nın 56. Maddesi’nde yer alan Sağlıklı ve Dengeli bir Çevrede Yaşama hakkının ihlali nedeni 3.kez geri dönecek bir 45. Madde düzenlemesini geri çekti. Madde bir daha gündeme gelmesin ve tüm santraller derhal yatırımlarını yaparak, hava kirliliği nedeni ile daha fazla erken ölümün nedeni olmasın” açıklamasını yaptı.

Çevre yatırımları eksik olan ve özelleştirilen termik santraller

Aşağıda listelenen santrallerde baca gazı kükürt giderim tesisi yoktur:

Çanakkale / Çan 18 Mart Termik Santrali

Şırnak / Silopi Termik Santrali

Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali

Karabük / Kardemir Termik Santrali

Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali

Kütahya / Seyitömer Termik Santrali

Manisa / Soma A Termik Santrali

Manisa / Soma B Termik Santrali

Sivas / Kangal Termik Santrali (1 ve 2. üniteler)

Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali

Son Güncelleme: 15.02.2019 10:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner457

banner372

banner432

banner464

banner373